32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Javni servis odgovorio na zahtjev MCP

Javni servis odbio je zahtjev MCP i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske da putem televizijskih ekrana prenosi bogosluženja u periodu Vaskršnjeg posta, dok traje mjera Vlade da se vjerski obredi u Crnoj Gori mogu obavljati isljučivo bez prisustva građana.

U odgovoru na zahtjev Mitropolije Božidar Šundić, generalni direktor RTCG, ističe da Javni servis “u ovom trenutku nema produkcione ni kadrovske kapacitete, da mimo informativnog programa, realizuje i proizvodi dodatne programske sadržaje”.

Podsjećamo, Mitropolija se obratila Javnom servisu, ali i Nacionalnom koordinacionom tijelu, Vladi i Skupštini Crne Gore da posreduju prema RTCG, kako bi se “odvojio prostor i vrijeme njenog programa” za liturgijski sadržaj.

– Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, prije tri dana, 23. marta, postupajući po mjerama Vlade koja je ocjenila da vjerski skupovi u ovom trenutku predstavljaju „najveći epidemiološki rizik“, svoja bogosluženja vrše bez prisustva vjernog naroda. Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je i tu odluku Vlade, kao i sve pređašnje, ispoštovala, iako je stava da su takve odluke, kao i način na koji se donose, makar bile i privremenog karaktera, štetne jer su jednostrane, donijete bez konsultacija sa Crkvom – saopšteno je ranije iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U odgovoru Šundića, koji je Mitropolija objavila, navedeno je da je Javni servis prinuđen da prilagodi programsku šemu trenutnoj situaciji i redukuje programske sadržaje.

– Duboko razumijemo potrebu vjernog naroda za duhovno ukrjepljenje u vremenu Vaskršnjeg posta. Međutim i nažalost, Vaskršnji post se poklopio sa veoma agresivnim i opasnim širenjem smrtonosnog virusa Кovid-19. Zbog toga smo bili prinuđeni da prilagođavamo programsku šemu i redukujemo programske sadržaje – stoji u Šundićevom odgovoru.

On je dodao da je Javni servis napravio plan rada koji podrazumijeva da znatan broj radnika ostane doma i da jedan broj radi od kuće ukoliko mu to priroda posla dozvoljava.

– Stoga u ovom trenutku nemamo produkcione ni kadrovske kapacitete, da mimo informativnog programa, realizujemo i proizvodimo dodatne programske sadržaje. Osim toga Televizija Crne Gore je, iz istih razloga, odbila slične zahtjeve još nekih vjerskih zajednica. Molimo Vas da razumijete našu trenutnu poziciju kao Javnog servisa svih građana koji treba da ih u ovom teškom vremenu sveobuhvatno informiše, ali i da vodi računa o zdravlju uposlenih pred kojima su, kako stručnjaci najavljuju, još veća profesionalna i ljudska iskušenja – poručio je Šundić.

Izvor: Pobjeda

Foto: MCP

DRUŠTVOJavni servis odgovorio na zahtjev MCP
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite