32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Janjić: Ne brine SPC za vjernike, koliko za izgubljenu dobit

Nadgornjavanje Srpske pravoslavne crkve sa vlašću i u Crnoj Gori i u Srbiji oko proslave Vaskrsa, pokazuje da SPC, bez obzira na neke poruke da vjernici ostanu kući, i u ovoj situaciji kada imamo pandemiju korona virusa, nastoji da državi nametne poseban, naddržavni status i da im vjernici nijesu u prvom planu, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar Dušan Janjić.

Za Crnu Goru, kako ističe, to nije iznenađujuće, jer SPC otvoreno pokazuje kako hoće da bude “barabar na istom nivou sa državom i to u pitanjima države, ali iznenađuje u Srbiji, gdje navodno vlada ljubav između patrijarha, crkve, predsjednika Aleksandra Vučića i te politike”.

“Srpska politika je mnogo uradila da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu kada je radila pogrešne stvari u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj sve iz straha da bi neko mogao da razbije nacionalno jedinstvo, jer bi time razbio srpsko pravoslavlje. Dakle, iz tog razloga kažem da je pogađanje sa Vučićem oko proslave Vaskrsa, malo iznenađujuće. Sa druge strane, pokazalo se još nešto da je Sveti Sinod SPC stao na drugačijem stanovištu od samog patrijarha i da se može zaključiti kako se ne radi samo o borbi za uticaj u društvu i kontrolu države, nego o borbi unutar crkve, i to borbi za prvo mjesto”, ističe on.

Janjić podsjeća na odnos Katoličke crkve prema proslavi Uskrsa i jasnu poruku pape Franja vjernicima: “Ovo je doba smrti kada treba podržati život”.

“Postoji jedna vrsta ponašanja u Katoličkoj crkvi, ali i u mnogim pravoslavnim crkvama, gdje se poštuju preporuke i svjetovnih vlasti, prije svega potreba vjernika za zdravljem, životom. U odnosu na to, mi imamo Srpsku pravoslavnu crkvu koja unutar svoga tumačenja ima jedan svoj zaista mračan pogled koji veliča zagrobni život. To je način gledanja na svijet koji je dosta paganski i dosta nehrišćanski. I naravno, na sve to imamo i politiku”, kaže Janjić.

Ponašanje sveštenika SPC u situaciji pandemije, kaže Janjić, pokazuje da se prema pandemiji odnose u stilu – šta bude biće, ali da se takvo prepuštanje sudbini, ne osjeća kada je riječ o imovini.

“Tu nema opuštanja, niti poruka kako Bog hoće. Kada je u pitanju imovina i njihove pozicije u crkvi, onda se ponašaju kao pravi zapadnjački kapitalisti i to protestanti uzmi sve, uzmi odmah”, kaže Janjić.

On smatra da su mjere koje je uvedene zbog pandemije odvojile crkvu od prihoda, te da je to ono što je glavni problem.

“Ne zaboravimo kako žive najniži sveštenici, popovi i ostali. Vladike vole da se bave biznisom, i imaju biznise. Oni su pogođeni privremenim mjerama jer su spriječeni da ovog Vaskrsa računaju koliko vole da izračunavaju koliko će Manastir Ostrog moći da im donese para. Nema tu gledanja na Ostrog kao na hrišćansko svetilište, odnosno da im Ostrog kao hrišćansko, ne prestaje da bude i pravoslavno svetilište. Da na ovu svetinju gledaju kroz tu prizmu, SPC bi u pravoslavnoj crkvi izašla na veći nivo. E, sad zašto joj ne treba veći nivo zato što mu nisu dorasli. Oni se, prije svega bore za svoje interese, pa onda za interese uže crkve koja je organizovana po eparhijama, i tek u nekom drugom planu za interese pravoslavlja i hrišćanstva”, ocjenjuje Janjić.

Dnevne Novine

DRUŠTVOJanjić: Ne brine SPC za vjernike, koliko za izgubljenu dobit
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite