22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Jakić: Demantujem tvrdnje da lokalna samouprava ne funkcioniše, a ovo su pokazatelji

– Jedan od motiva uvođenja prinude uprave u Opštinu Šavnik, kako se ovih dana može zaključiti iz sadržaja u medijima je nefunkcionalnost lokalne samouprave na čijem sam čelu. Zbog toga osjećam potrebu da demantujem te tvrdnje – poručuje predsjednik te Opštine Jugoslav Jakić. 

Proteklu godinu, kaže, obilježila je finansijska stabilnost budžeta i povećanje prihoda.

– Uprkos manjku kadrovskog potencijala, uspjeli samo da započnemo i realizujemo brojne projekte, od čega ću navesti samo one najznačajnije:

Naš prioritet i dalje je jačanje infrastrukture kao najvažnije segmenta razvoja jedne opštine. Iz tog razloga smo u prethodnoj godini uradili probijanje i nasipanje više od 100 km lokalnih i katunskih puteva.

Ovih dana očekujemo da započnu radovi na rekonstrukciji putnog pravca Miloševići-most na rijeci Bijela za koje je obezbijeđeno 300.000 €.

Jedan od značajnih projekata jeste i „Uređenje platoa kanjona Nevidio“, čija je ukupna vrijednost 450.000€. Radovi su započeti i sa poboljšanjem vremenskih prilika očekujemo njihov nastavak.

Uradili smo projekat šetačke staze pored rijeka Bukovica i Bijela – navodi Jakić. 

Započeti su radovi na do sada najzahtjevnijem projektu, izgradnji vodovoda za sela Mljetičak i Dobra Sela, čija vrijednost I i II faze iznosi 500.000€.

Urađena je istražna bušotina i idejno rješenje snabdijevanja vodom sela Duži i Dubrovsko, kaže Jakić. 

– U ovoj godini planiramo izradu glavnog projekta te obezbeđivanje sredstava za njegovu realizaciju.

Urađen je projekat izgradnje stambene zgrade za potrebe socijalno ugroženih i drugih ranjivih kategorija i obezbijeđena su sredstva u iznosu 1.000.000€. U prvoj polovini aprila započećemo tendersku proceduru, tako da se početak radova očekuje najkasnije do juna tekuće godine.

Ostvarili smo značajna ulaganja u poljoprivredu, pa je u prethodnoj godini otvoren otkupni centar za mlijeko u MZ Duži, prvi ove vrste na području naše opštine. Kroz više od 15 javnih poziva subvencionisali smo sve zastupljene oblasti poljoprivrede, a iznos sredstava opredijeljen za ovu namjenu premašio je 250.000€.

U saradnji sa Eko-fondom u 2024. godini realizovaćemo projekat uređenja zelenih površina, čija je ukupna vrijednost 35.000€.
Ogromnu pažnju posvetili smo mladima kao stubu našeg društva, a kako bismo obogatili njihov svakodnevni život odlučili smo da izgradimo Omladinski centar. Za sada je urađeno idejno rješenje, a u ovoj godini krećemo sa daljom realizacijom.

Navedene činjenice govore više nego dovoljno, a najbolji sud za sve daće građani naše opštine – naveo je Jakić. 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite