37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

„Izgibe narod moj jer je bez znanja“

Zbog svoje viteške istorije i bogate kulture kao jedna od najstarijih balkanskih država i pravoslavnih crkava(Crnogorska pravoslavna crkva),a i velike nesreće zbog nedovoljne kulture sjećanja i samim tim i nedovoljnog poznavanja sopstvene istorije crnogorski narod je sve češće žrtva njenog prekrajanja i prisvajanja od strane susjedne države Srbije uz pomoć crkve Srbije u Crnoj Gori.   

Na žalost, kao što se nije mogao dogoditi ovakav sunovrat Crne Gore bez domaćih saradnika, tako ni za pokušaj rušenja Crnogorske pravoslavne crkve nije dovoljan samo spoljni faktor.  

Svjedoci smo sve češćih napada na svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve od strane lažnih savjetnika Mitropolita Mihaila,naročito upućenih prema eparhiji Ostroško-nikšićkoj.   

“Oholo su zemljom hodili i ružne spletke pleli” citat je iz Kur’ana u knjizi “Derviš i smrt” Meše Selimovića koji možda i najbolje opisuje odnos prema svima onima koji su etnički Crnogorci i Crnogorke u borbi za svoja prava,onima koji zbore crnogorskim jezikom,svještenstvu i vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve. U najmračnijim trenucima savremene crnogorske istorije sve češće se u javnosti pojavljuju saopštenja koja potpisuje Mitropolit Mihailo koja urušavaju ugled Crnogorske pravoslavne crkve i dovode i sam opstanak Crnogorske pravoslavne crkve u pitanje. Umjesto da se bave tzv.Temeljnim ugovorom kojim se otuđila sva sakralna imovina države Crne Gore i Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je diskriminatorski u odnosu na pravoslavne Crnogorce i Crnogorke,  lažni savjetnici se bave pitanjima koja nijesu u njihovoj nadležnosti kojima se jedino može baviti Sveti Sinod, a o kojima samostalno pravo odlučivanja nema čak ni sam Mitropolit . Veoma zabrinjavaju: saopštenja u kojima se javno raspravlja o temama koje bi trebalo isključivo da budu predmet rasprave na Svetom Sinodu, nepoštovanje odluke donešene na Svetom Sinodu od strane episkopa koje su konstatovane i zapisnikom i potpisane jer ne odgovaraju, u narodu već poznatoj, ispostavi srpskih službi na Cetinju, zabrana episkopima i svještenstvu vršenje službi u svojim episkopijama i eparhijama sa svojim vjernim narodom, osporavanje prisustva episkopa i svještenstva na obilježavanju značajnih datuma crnogorske svijetle istorije kao i neprisustvo samog Mitropolita sa episkopima i svještenstvom.  

Uz puno poštovanje Vas kao Mitropolita, Vaših godina i uz svo razumijevanje morate znati da ovo dodatno uznemirava pravoslavne Crnogorce i Crnogorke koji su iovako pod velikim i konstantnim udarima i pritiscima i ukoliko se nastavi ovakvo javno urušavanje ne preostaje nam ništa drugo nego da se zaštitimo u skladu sa citatom Biblije( Knjiga proroka Osije)  ” Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoje.” 

Ovim putem izražavamo podršku eparhiji Ostroško-nikšićkoj i Vladici Borisu koji je uz svoj vjerni narod više od dvije decenije, bez izuzetka, i na svakom mjestu đe se čojstvo i junaštvo branilo i brani, i sigurno nećemo dozvoliti zbog ličnih interesa plaćenika srpskih službi podmetanje i blaćenje nevinih episkopa, svještenstva i na taj način degradaciju ugleda crkve. Takođe, izražavamo i žaljenje zbog činjenice što je odluka o penzionisanju episkopa Simeona donešena van Svetog arhijerejskog sinoda samovoljnim, medijskim oglašavanjem mitroplolita Mihaila. Episkopu Simeonu upućujemo naše najiskrenije želje da svoje penzionerske dane provede u dobrom zdravlju, miru i svakoj blagodeti kojih je svojim časnim, odanim i hrišćanskim postupanjem dostojan i u zemaljskom i u nebeskom bitisanju.  

Neka empatija, mudra hrišćanska misao i sveopšte dobro nadvladaju mračne sile koje su se naručene i plaćene judinim srebrnjacima upregle da nas razjedine i tako lakše savladaju naš otpor svim vrstama asimilatorskog injženjeringa koji se sprovodi nad crnogorskim narodom.

„Pravda je pravo da učinimo ono što mislimo da treba. A samo bog zna svačiju krivicu, ljudi ne znaju.“(M.Selimović) 

NVO „Dukljanske vile“ 

DRUŠTVO„Izgibe narod moj jer je bez znanja“
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite