16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Irinej povlači staru inicijativu, Amfilohije podnosi novu

Srpska pravoslavna crkva povući će inicijativu koju je ranije podnijela za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti Ustavnom sudu Crne Gore, a novu će podnijeti Mitropolija crnogorsko primorska, navodi se u saopštenju nakon današnje sjednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC, kojeg potpisuje srpski patrijarh Irinej. Na ovoj sjednici razmatrani su pravni koraci koji će biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore.

Ovaj postupak navodi na zaključak da je Irinej prihvatio zahtjev mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da se povuče prethodna inicijativa koju je podnijela SPC bez konsultacija sa MCP.

“Jednodušno je odlučeno da se povuku inicijative koje je tom sudu podino advokat Miroslav M. Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije. Takođe, je odlučeno da se pokrene inicijativa pred pomenutim sudom u koordinaciji eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda”, ističe Irinej.

Nakon sjednice je navedeno da aktuelni protesti koji se organizuju u crnogorskim gradovima nisu usmjereni protiv države Crne Gore, nego su, kako tvrde, poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podjela.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, pod predsjedništvom Irineja, održao je danas proširenu sjednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijerejâ koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori a to su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije,
episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkopo mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Posljednje vijesti
Ne propustite