11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Irinej: Neka budu Crnogorci ili što žele, ali neka ne progone Srbe i svetinje

Njihova je stvar šta će biti. Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe, neka ostave srpski narod, a posebno srpske svetinje, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u sabornoj crkvi u Beogradu u kojoj je služio moleban pod nazivom “Za spas srpskog naroda u Crnoj Gori i svim srpskim zemljama”.

“Da Gospod otkloni iskušenja koja su se nadnijela nad srpskim narodom, a posebno nad našim narodom u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji,” poručio je patrijarh Irinej i dodao da je strašno ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se, smatra on, jedan dio naroda odriče svog porijekla i svoje istorije.

Irinej je, osvrnuvši se na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, istakao da država nikad nije bila vlasnik crkvene imovine ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori i „da Crkva nema šta da dokazuje”.

“Ona je oduvijek bila vlasnik svoga imanja, zajedno sa narodom,“ naglasio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, zbog Zakona probudila se Crna Gora u vjerskom i nacionalnom pogledu. Irinej je poručio da se mole Bogu da urazumi crnogorske vlasti, da ih prizove sebi, jer, kako je dodao, to što čine nije dobro ni za njih ni za bilo koga živog.

“Ne može se protiv Istine Božje. Čitav svijet uviđa. Crkva Pravoslavna, Carigrad, Jerusalim, Antiohija i Aleksandrija, pa čak i rimski Papa, digli su svoj glas protiv odluke crnogorskih vlasti, ali oni, zabludjeli u svojim željama, kao da ne čuju, kao da su slijepi i ne vide šta im trezven svijet govori. Nadamo se da će to uvidjeti dok nije kasno, a mi koji na ovakav način protestvujemo, činimo to na hrišćanski, jevanđeljski način – da svojim ponašanjem ne izazovemo ni jednu suzu. I da znamo da je pravda Božja na našoj strani”, naglasio je patrijarh.

cdm.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite