14.7 C
Podgorica
Subota, 24 Februara, 2024
spot_img

Irinej ipak ne dolazi u Crnu Goru, nije dobio poziv

I pored toga što su iz opštinskih odbora DF-ovih članica javili kako Patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej dolazi navodno u Crnu Goru 27. januara, on nije dobio poziv nadležne eparhije u Crnoj Gori

Zbog toga, najvjerovatnije, neće prisustvovati Svetosavskom saboru u Pljevljima, a što je bilo najavljeno u medijima. Kako je televiziji Nova M saopšteno iz mileševske eparhije, oni nijesu dobili nikakvu najavu o posjeti srpskog patrijarha. Iskazali su želju da patrijarh Irinej u nekom narednom periodu posjeti tu eparhiju”, saznaje Nova M

Kako dodaju, i iz informativne službe beogradske patrijaršije kazali su, međutim, da nemaju informaciju o dolasku patrijarha u Crnu Goru.

Kako podsjećaju ovo je drugi neuspješni pokušaj dolaska Irineja, od početka godine.  Prva najava bila je da će doći na Badnji dan, 6. januara, kako bi nalagao badnjake u Pljevljima sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojem takođe nije upućen zvaničan poziv.

Kako je i tada izostao poziv patrijarhu Irineju iz Mitropolije crnogorsko primorske, on nije došao. Iako je u javnosti najavljeni dolazak patrijarha ocijenjen kao želja za miješanjem i pregovaranjem sa crnogorskom vladom oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije više puta je potcrtao da će eventualne pregovore o, kako je kazao temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. I Vlada je više puta saopštila da je spremna na razgovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

PORTALANALITIKA.ME

 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite