12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Interpol od Crne Gore tražio lap top ,,kralja kripto valuta“

Lap top Do Kvona, u kome se nalaze podaci o poslovanju južnokorejskog ,,kralja kripto valuta” a moguće i neke tajne vezane za crnogorsku političku scenu, iz Višeg suda proslijeđen je Specijalnom tužilaštvu, saznaje Pobjeda.

Interesovanje SDT -a za kompjuter u kome se, prema procjenama nalaze podaci o nekoliko desetina milijardi dolara uslijedilo je nakon zahtjeva Interpola Višem sudu u Podgorici da im se dostavi tehnika oduzeta od Do Kvona i njegovog prijatelja Joon Hon Changa pošto su uhapšeni na aerodromu u Golubovcima 23. marta prošle godine sa lažnim pasošima.

POTRAGA ZA TAJNAMA

Interpol je, kako su kazali iz Višeg suda, zaplijenjenu tehniku tražio po zahtjevu Južne Koreje i Sjedinjenih američkih država gdje se vode krivični postupci protiv Do Kvona koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu.

Viši sud je nakon dobijenog dopisa Interpola zatražio mišljenje od Specijalnog tužilaštva koje je naložilo da se kompjuter ipak dostavi njima.

Tri kompjutera, od kojih je jedan u vlasništvu Do Kvona, kako Pobjeda saznaje, do sada nijesu otvarani iz straha da bi se aktiviranjem pokrenule zasigurno instalirane zaštite koje bi u potpunosti uništile sadržaj ovih lap topova.

Za sad nije poznato da u Crnoj Gori postoje sofisticirani i skupi alati koji bi mogli izvući sadržaj ovih kompjutera bez njihovog otvaranja.

Prilikom hapšenja od Do Kvona je oduzet jedan lap top i dva telefona dok su od njegovog prijatelja Joon Hon Changa oduzeta dva računara i tri telefona.

Crnogorska javnost i politički rivali premijera Milojka Spajića može se reći da su posebno zainteresovani za otkrivanje sadržaja Do Kvonovog lap topa, nakon što je Južnokorejac poslao pismo bivšem premijeru Dritanu Abazoviću u kome u negativnom kontekstu pominje aktuelnog predsjednika Vlade i lidera Pokreta “Evropa sad”.

Dok je Abazović cjenio da nije dobro da se čovjek za kojim traga FBI dovodi u vezu sa bilo kojim državnim ili javnim djelatnikom u Crnoj Gori, iz Pokreta su tvrdili da je riječ o Abazovićevoj predizbornoj “političkoj namještaljci“, tražeći da se utvrdi uloga ,,svih državnih i partijskih struktura u pokušaju kreiranja afere”.

Milan Knežević je ranije kazao da lap top Do Kvona čuvaju tajne njegove prepiske sa Milojkom Spajićem na mreži Telegram. Takođe, Knežević je ustvrdio da je kao predsjednik Odbora za bezbjednost, iz tri izvora dobio informaciju da lap topovi nijesu otvoreni jer se u njima nalazi ne samo prepiska sa Spajićem, nego i ,,ljudima iz cijelog svijeta“.

Zašto bi se u tom kompjuteru čuvala prepiska sa ,,ljudima iz cijelog svijeta“, a ne finanijska dokumentacija o kripto transakcijama – nije objasnio poredsjednik DNP-a.

,,NAMJEŠTALJKA“ ILI …

U polemici sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova, funkcionerom Ure Filipom Adžićem, ministar pravde Andrej Milović je ustvrdio da će na saslušanju 9. februara na Odboru za bezbjednost i odbranu reći ime čovjeka koji je javno pričao da je prebacio Do Kvona preko granice i dovezao u Crnu Goru.

Time je Milović ponovio tvrdnje da je Kvon prebačen iz Srbije u Crnu Goru upravo da bi se fabrikovala afera predsjendiku PES-a i sada premijeru Milojku Spajiću.

,,Kralj kriptovaluta“ Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubai.

Prilikom pretresa policija je kod njih pronašla i putne isprave Belgije.

Tokom sudskog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog falsifikovanja isprava Korejci su prilikom davanja odbrana tvrdili da su sa pasošima Kostarike i Belgije koje su dobili preko agencije u Singapuru putovali po svijetu, te da iz tog razloga nijesu sumnjali u njihovu vjerodostojnost.

Do Kvon je kazao i da su nekoliko dana nakon što su dobili pasoše Belgije on i njegov saradnik vidjeli da su imena kao i datumi rođenja u pasošima pogrešni i da ih iz tog razloga nijesu koristili.

– Nijesmo sumnjali da može da dođe do takve greške pa nijesmo provjeravali pasoše prilikom primopredaje. U trenutku kada smo se obratili za pasoš Belgije, aplicirali smo i za pasoš Granade, koji je odbijen, kao i za pasoš Kostarike, koji je usvojen, usljed čega smo izgradili odnos povjerenja sa ovom agencijom – kazao je Do Kvon.

Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun su zbog falsifikovanja isprava pred podgoričkim Osnovnim sudom osuđeni na o četiri mjeseca zatvora.

U danu kada je otkriven famozni tunel do depoa Višeg suda u Podgorici, iz Južne Koreje je, preko Interpola, došla u Crnu Goru informacija da je u isto vrijeme aktiviran i Kvonov elektronski novčanik

Kako je Pobjeda već pisala, u danu kada je otkriven famozni tunel do depoa Višeg suda u Podgorici, iz Južne Koreje je, preko Interpola, došla u Crnu Goru informacija da je u isto vrijeme aktiviran i Kvonov elektronski novčanik.

Srećom, kompjuteri oduzeti od dvojice Južnokorejaca nijesu bili pohranjeni u depou koji je obijen, ali su, samo dan kasnije, radi preddostrožnosti prebačeni na novo ,,sigurnije mjesto“. .

Hon Chang biće izručen narednih dana

Jon Hon Changa koji je uhapšen sa Do Kvonom prilikom pokušaja da privatnim avionom napuste Crnu Goru biće izručen u narednih desetak dana Južnoj Koreji, saznaje Pobjeda.

Prilikom saslušanja kod sudije za istragu Hon Chang je pristao da po kratkom postupku bude izručen matičnoj državi. Nakon što je krajem decembra odluka o njegovom izručenju postala pravosnažna Hon Čang je ostao u spuškom zatvoru kako bi izdržao još 37 dana kazne koliko mu je ostalo od četri mjeseca na koliko je osuđen za falsifikovanje ličnih isprava.

Kako su Pobjedi saopštili iz Ministarstva pravde, Viši sud u Podgorici je pravosnažnim rješenjima dozvolio izručenje i isto odložio dok lice ne izdrži preostali dio kazne zatvora od 4 mjeseca, pravosnažno izrečene od strane Osnovnog suda u Podgorici, za krivično djelo falsifikovanje isprave. S pozivom na ova pravosnažna rješenja, sud je ukinuo ekstradicioni pritvor, i lice je bez odlaganja premješteno u KPD na izdržavanje kazne. Nakon što ta kazna bude izdržana, lice će biti predato nadležnim organima Južne Koreje.

Sa druge strane, datum kao i destinacija izručenja Do Kvona još uvijek nije poznata.

Do Kvon će ostati u Crnoj Gori dok ministar pravde ne odluči da li će kralja kripto valuta izručiti SAD-u ili matičnoj državi Južnoj Koreji koje ga potražuju zbog prevare teške više milijardi dolara.

-Što se tiče lica Heyung Do Kwon, Viši sud je donio rješenje kojim su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje, na navedeno rješenje je uložena žalba i postupak se nalazi pred Apelacionim sudom. Tek nakon okončanja postupka, ministar pravde će na osnovu diskrecionog prava ministra odlučiti da li će, i kojoj državi dozvoliti izručenje. Podsjećamo da je Do Kvon takođe pravosnažno osuđen za krivično djelo falsifikovanje isprave na kaznu zatvora od 4 mjeseca, od koje kazne je izdržao približno tri mjeseca – odgovorili sui z Ministarstva pravde Pobjedi.

Milović je ranije u jednoj televiziskoj emisiji kazao da je to politička odluka.

– SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja – poručio je Milović.

Sa druge strane, advokat Goran Rodić navodi da bi Do Kvon shodno zakonskim razlozima trebalo da bude izručen prije Južnoj Koreji nego Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

– Svi zakonski razlozi, odnosno Evropska konvencija o ekstradiciji, Bilateralni ugovor koji imamo sa Amerikom i crnogorski Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći stoprocentno upućuju da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji kada se bude donosila takva odluka – precizirao je ranoje za Pobjedu advokat Rodić.

Do Kvon je prilikom izjašnjenja na molbe vlasti Južne Koreje i SAD pred sudijom za istrage Višeg suda u Podgorici dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima obje države.

Viši sud je konstatovao da su u oba slučaja ispunjeni uslovi za izručenje i dostavio predmet ministru pravde na odlučivanje.

IZVORpobjeda
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite