18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Ilija pod pritiscima zbog ugovora za kosovsku reprezentaciju

Slučaj mladog fudbalera Ilije Ivića iz Gračanice, koji je pristao da bude dio kosovske reprezentacije, skrenuo je pažnju javnosti i ukazao na velike probleme mladih srpskih sportista na Kosovu, kojima ozbiljno bavljenje sportom može da donese velike probleme. Ipak, Ilija je uporan u tome, napominjući da ga zanima samo napredovanje, a ne politika, dok su ostali mladi teniseri, biciklisti ili fudbaleri odustali.

Ilija već tri godine, kao jedini Srbin, igra za prištinski klub Fljamurtari (Flamurtari), a nedavno je stekao i profesionalni ugovor kao jedan od nekoliko momaka koji su talentovani i na kojeg se računa za nadalje.

Međutim, nakon što je pristao da igra i za kosovsku reprezentaciju, postao je tema negativnih medijskih pisanja u Srbiji. Istovremeno, njegova majka je otpuštena s posla kao “tehnološki višak”. Radila je u Kulturno-prosvjetnom centru u Gračanici, instituciji koju finansira zvanični Beograd.

“Zašto neko može da bude poslanik u parlamentu, a neko ne može da igra fudbal?”, pita sportski direktor u Fljamurtariju Arbnor Morina u komentaru za Radio Slobodna Evropa (RSE) o ovom slučaju.

“Ilija igra odavno u Flamurtari bez ikakvih problema. Fenomenalno je prihvaćen od svojih drugova, i s druge strane i njegovi drugovi imaju samo riječi hvale za njega, njegovo ponašanje i njegovu igru. Svi ćemo biti zadovoljni ako njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Ovo što je Ilija uradio treba da bude putokaz za sve mlade momke koje žive ovde, bez obzira na nacionalnost. Sport je univerzalna vrijednost i nije ničija svojina da bi se neko igrao sa time”, poručuje Morina.

Mladi sportisti do sada odustajali

Ilija nije prvi slučaj sportiste srpske nacionalnosti na Kosovu koji je doživio medijsku hajku zato što je želio ozbiljno da se bavi sportom u nekom kosovskom klubu ili kao predstavnik Kosova na nekom sportskom takmičenju.

Bivši predsjednik Teniskog saveza Kosova Škeljzen Domi (Shkelzen) u razgovoru za RSE prisjeća se sličnog slučaja iz 2016. kada je mlada devojka iz Gračanice, koja je proglašena najboljom teniserkom na Kosovu, dobila poziv da predstavlja Kosovo na Fed Cupu. Kako bi je zaštitio ponovne medijske torture, nije joj htio spomenuti ime (koje je redakciji poznato).

“Baš prije konačne odluke, valjda su mediji saznali za tu stvar, počela je velika hajka protiv nje i njene familije, tako da smo se i mi onda kao savez povukli, jer nijesmo htjeli da učestvujemo u toj hajci protiv nje. Bilo mi je žao da proživljava takve ružne stvari koje su joj se dešavale na ulici, u školi i u privatnom životu”, kaže Domi.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu potvrdio je za RSE i kako su jednom ženskom mladom fudbalskom klubu iz Gračanice uoči potpisivanja ugovora sa Fudbalskim savezom Kosova lokalne vlasti zaprijetile da će njihovi rukovodioci ostati bez posla ukoliko se opredijele na taj korak. Nakon toga su odustali. Taj klub je funkcionisao pri lokalnoj opštini Gračanica.

“To ne vodi ničemu. Mislim da i srpska federacija zna, i UEFA i FIFA, da je rješenje da se integrišu u kosovsku ligu, jer su građani Kosova i niko ne može da im oduzme to pravo”, navodi Saljihu.

“Ako Srba ima u svim institucijama i u samom državnom vrhu, ne razumem zašto naši mladi ne mogu da igraju u kosovsku reprezentaciju ili u kosovskim klubovima”, dodaje on.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani prisjeća se i slučaja kada je uoči kosovskog učešća na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. jednom srpskom biciklisti ponuđena saradnja, stipendija i pomoć za učešće na takmičenjima. Roditelji su, nakon razgovora “sa sinom i nekima iz Srbije”, odgovorili negativno.

“Žalosno je jer sa nama je mogao možda da ode u Rio, a sa Srbijom ipak nije imao tu mogućnost, tako da je samo bio upropašten”, dodaje Hasani.

Političarima dozvoljeno, ali ne i sportistima

Za razliku od sportista, političari iz srpske zajednice nemaju problema da budu dio izvršne kosovske vlasti ili Parlamenta Kosova, a dobar broj takođe je zaposlen i u nekoj od srpskih institucija koje funkcionišu na Kosovu.

Pripadnici srpske zajednice nesmetano rade i u kosovskom pravosuđu, policiji, carini i u različitim agencijama.

Kosovo je postalo član UEFA-e i FIFA-e 2016. godine. Iste godine je po prvi put učestvovalo na ljetnjim Olimpijskim igrama u Riju.

UEFA je u decembru 2019. odlučila da kosovska reprezentacija i ostale fudbalske ekipe na Kosovu u sklopu kvalifikacija za evropske lige ili Evropskog prvenstva neće moći da igraju utakmice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom, ni kao domaćini, a ni kao gosti. Licencirani trener UEFA-e Arbnor Morina ocijenio je tada za RSE da je odluka donesena iz političkih razloga, kako bi se očuvao politički mir između država, ali je podvukao da je takav potez u suprotnosti sa principima UEFA-e.

UEFA je takođe maja 2019. odlučila da evropski fudbalski timovi i reprezentacije iz država koje nisu priznale Kosovo neće moći da odbijaju utakmice sa timovima ili reprezentacijom Kosova ili da igraju na Kosovu.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite