15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Ilarion: „Za dvije godine Vartolomej će promijeniti stav o kanonskoj Crkvi u Crnoj Gori”

Piše: Vladimir Jovanović

Carigradski patrijarh Vartolomej koristi politiku dvostrukih standarda, podržavajući ili odbijajući podršku raskolu – kazao je Ilarion Alfejev, mitropolit, predśedavajući Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Prema njegovoj ocjeni, „Vartolomej je podržavao kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori, distancirajući se od tamošnjega raskola”.

„Ali, Vartolomej je podržao ukrajinski raskol izdajući im tomos o autokefaliji i odbijajući da se stavi na stranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije”, rekao je Ilarion za TV „Россия 24”.

„Ne treba se previše oslanjati na riječ patrijarha Vartolomeja, jer često mijenja svoja stanovišta. Ako je 2016. podržavao kanonsku Ukrajinsku crkvu Moskovske patrijaršije, već 2018. dao je prednost ukrajinskim raskolnicima”.

„Stoga je moguće da za dvije godine Vartolomej promijeni svoje stavove o Crkvi u Crnoj Gori”, tvrdi Ilarion Alfejev.

I više drugih ruskih relevantnih izvora saopštili su proteklih neđelja slične procjene.

Dr Ala Jarošinska, ekspert za Balkan:

„Dakle, dobijanje tomosa iz Carigrada [za Crkvu Crne Goe], samo je pitanje vremena. Jer je malo vjerovatno da će prozapadni crnogorski političari to pitanje riješiti sami. Glavna stvar u ovoj igri nijesu, naravno, vjerski motivi, već politički. Nema sumnje da je ova šahovska igra između Crne Gore i Srbije, ako je suditi po Zapadu, već odavno zaključena. Podgorica je napravila prvi potez, drugi se očekuje na obalama Bosfora. A osuda Ruske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne može pomoći Beogradu u njegovome političkome i crkvenome sporu, već, naprotiv, nanijeti štetu”.

„Религия сегодня” je objavila da zahtjevi za obnovom autokefalije u Crnoj Gori nijesu nikakav presedan, jer se istorija ponavlja.

Valerij Aleksejev, predśednik Fonda Jedinstva pravoslavnih naroda, čiji je predśedavajući Nadzornoga odbora ruski patrijarh Kiril, kazao je:

„Na žalost, Carigradski Patrijarh nema jasno izražen stav o kontroverznome zakonu koji je usvojen u Podgorici. Mada znamo da je on obećao da će podržati kanonsku Crkvu u Crnoj Gori, u stvari, ta podrška nije pružena”. Dodao je da je „Carigradska patrijaršija lišila podrške SPC u Crnoj Gori, inače kontroverzni zakon o crkvama ne bi bio usvojen” i da u Crnoj Gori, „do neke mjere”, kaže Aleksejev, „i Fanar ima neke svoje interese” – o čemu se, konkretno radi, nije saopštio.

Ruski vjerski anlitičar Aleksej Smirnov tvrdi da se odluka vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja da dodijeli autokefaliju, kako kaže, „raskolničkoj crkvenoj strukturi u Crnoj Gori, ne može se isključiti”.

„Čak i ako patrijarh Vartolomej danas odbija ovu mogućnost, ko će dati garanciju da śutra neće promijeniti svoje mišljenje i zauzeti drugačije stajalište, kao što je to već bio slučaj u Ukrajini”, kaže Smirnov.

„Naročito, zato što se između njegovih optužbi protiv Ruske može povući paralela. Vartolomej je, naime, rekao da Ruska crkva ništa nije uradila 30 godina u cilju prevazilaženja raskola u Ukrajini. Śutra može isto reći i Srpskoj crkvi“.

DRUŠTVOIlarion: „Za dvije godine Vartolomej će promijeniti stav o kanonskoj Crkvi u...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite