32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Ibrahimović: BS će prisustvovati inauguraciji Milatovića, Otvoreni Balkan nema našu podršku

Pripremamo za izbore 11. juna i vjerujemo da će u tom terminu biti i održani. Dominantan je stav našeg članstva da samostalno nastupimo, a u narednom periodu imaćemo sjednice naših stranačkih organa i vjerujem da će takvu odluku i potvrditi, poručio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Bošnjačke stranke i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

On kaže da je Bošnjačka stranka uvijek bila zastupnik ideje da se u svakoj situaciji, kada dođe do političke krize, rješenje potraži na izborima. Tako je, dodaje, i ovoga puta.

“Smatramo da su izbori najpoštenije rješenje i da građani treba da daju sud o tome kako je ko radio u prethodnom periodu i u kojem pravcu treba da ide Crna Gora. Mislim da smo jedna od rijetkih partija koja priprema samostalan nastup što je pokazatelj da vjerujemo u ono što smo radili, ali i da smo sigurni da građani to prepoznaju. To nam pokazuju i sva istraživanja koja smo radili mi, ali i druge političke partije”, kaže Ibrahimović.

Treba da gradimo dobre unutrašnje odnose

Govoreći o postizbornoj saradnji i koga vide kao partnera, Ibrahimović kaže da im je trenutno fokus na izborima, na kojima, kako kaže, žele da potvrde da su ozbiljan politički subjekt.

“Nakon toga, spremni smo za razgovor oko saradnje. U više navrata sam kazao da nam je potrebna proevropska vlada i u tom smislu, partije koje dijele takve vrijednosti, naravno da mogu računati na saradnju sa Bošnjačkom strankom. Mislim da je najvažnije da nakon izbora dobijemo stabilnu Vladu, koja će da krene putem pomirenja”, dodaje Ibrahimović.

Mi smo, kaže, mali prostor i najvažnije je da gradimo dobre unutrašnje odnose, uz uvažavanje posebnosti svih koji žive u našoj Crnoj Gori.

“Ono što je važno da naglasim jeste da ta saradnja mora biti zasnovana na euroatlantskoj i građanskoj platformi, na poštovanju manjinskih prava i na konkretnom dogovoru oko projekata kojima se garantuje brži i dinamičniji razvoj sjevera Crne Gore”, ističe Ibrahimović.

Nedavno održani predsjednički izbori su, prema njegovim riječima, pokazali novi trend na političkoj sceni Crne Gore, ali smatra da, kada je riječ o stranci koju predvodi, na njen rezultat na parlamentarnim neće uticati utakmica koja je bila u aprilu.

“Jer, riječ je o dva različita politička izbora. Mi na parlamentarne izbore izlazimo kao partija koja je za prethodnih 17 godina pokazala stabilnost, koja je Bošnjacima u Crnoj Gori pružila sigurnost i pokazala da Bošnjaci kao narod mogu imati snažan uticaj na političke procese i da je to uvijek u najboljem interesu i Bošnjaka i ostalih naroda i, naravno, države Crne Gore. Vjerujem da smo dali svoj doprinos u procesu demokratizacije društva i integracija u NATO i EU i zato mi vjerujemo u dobar izborni rezultat”, poručuje Ibrahimović.

U Vladi bilo dobrih i manje dobrih odluka

Komentarišući godinu rada manjinske Vlade, kojoj je u avgustu prošle godine izglasano nepovjerenje, a u međuvremenu je ostala bez četiri ministra, sagovornik Analitike ističe da je “riječ o situaciji koja je dosta kompleksna, posebno za ljude koji sve prate sa strane”.

“Godina je od formiranja manjinske Vlade i ako bih mogao dati neki kratak osvrt, mogu reći da je bilo dobrih odluka, bilo je i onih manje dobrih, ali da svakako Crna Gora mora da nastavi da ide putem evropskih integracija, da nam životni standard građana mora biti prioritet, da se vrijedi boriti za vladavinu prava”, napominje Ibrahimović.

Sve su ovo, kako dodaje, izazovi, ali siguran je da kao društvo imamo kapaciteta da stvorimo dobre uslove za život svih građana.

“Moram istaći da sam zadovoljan da smo neke od ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru odblokirali. Sjever nudi brojne mogućnosti, država se definitivno mora okrenuti sjeveru i Bošnjačka stranka će se i u buduće zalagati za potpunu valorizaciju prirodnih potencijala Rožaja, Bijelog Polja, Plava, Gusinja, Petnjice, Berana, Pljevalja i drugih gradova na sjeveru naše države. Bez razvijenog sjevera nema ni razvijene Crne Gore”, izričit je Ibrahimović.

BS će prisustvovati inauguraciji Milatovića

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović preuzima dužnost 20. maja i biće inaugurisan u Skupštini Crne Gore, umjesto na Cetinju. Ibrahimović kaže da će predstavnici Bošnjačke stranke prisustvovati tom činu.

“Gospodin Milatović je izabran za predsjednika Crne Gore na legitimnim izborima i svi koji misle dobro Crnoj Gori moraju tu činjenicu uvažavati. To je stvar demokratskog kapaciteta. Sa druge strane, i gospodin Milatović treba da se ponaša kao predsjednik svih građana. Mislim da on kao mlad čovjek koji je obrazovanje sticao u demokratskom svijetu ima kapaciteta za to”, smatra Ibrahimović.

Berlinski proces da bude vodilja ka članstvu u EU

Govoreći o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan za koji se, pored odlazećeg premijera, zalaže i novoizabrani predsjednik države, Ibrahimović poručuje da se BS snažno zalaže da Berlinski proces bude vodilja na putu ka članstvu u EU.

“Crna Gora je napravila značajne rezultate, ima još posla pred nama, i stoga smatram da je nepotrebno da fokus gubimo na način što ćemo pristupati nekim novim inicijativama koje nemaju ni jasan normativni okvir niti imamo jasne pokazatelje da je to dobro za nas. EU nema alternativu, više od 80 odsto građana želi da budemo punopravna članica”, naglašava Ibrahimović.

Dodaje i da ne vidi razlog da se taj put usporava, da se traže bilo kakve zamjene, privremene alternative…

Povećan stepen etničke distance

Komentarišući brojne događaje i izjave koji su se desile u prethodnom periodu, a među kojima su i primjeri govora mržnje sa adrese pojedinih funkcionera, Ibrahimović kaže da su uticali na povećan stepen etničke distance.

To pokazuju, dodaje on, i istraživanja javnog mnjenja.

“Ali, ponavljam da je našem društvu najvažnije pomirenje, da svi shvatimo da smo upućeni jedni na druge. Govor mržnje je sve prisutniji, posebno na društvenim mrežama. Zadatak je svih, počev od odgovornih političara, pa preko medija, nevladinog sektora, predstavnika obrazovanja, kulture i svih drugih važnih činilaca, da zajedno radimo, da se govor mržnje svede na minimum, jer je to jedini način da čuvamo Crnu Goru kao multietničku i multikonfesionalnu državu”, kategoričan je Ibrahimović.

Odgovornost, kako naglašava, leži i na tužilaštvu i sudovima.

“Da beskompromisnom borbom, nazivanjem stvari njihovim pravim imenima i adekvatnom kaznenom politikom pokažu da govoru mržnje nema mjesta u Crnoj Gori kojoj multietničnost nije politički stav, nego demografska činjenica koja se mora uvažavati”, zaključuje Ibrahimović.

POLITIKAIbrahimović: BS će prisustvovati inauguraciji Milatovića, Otvoreni Balkan nema našu podršku
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...
Ne propustite