11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

I večeras litije u više gradova

U više crnogorskih gradova i večeras su održane litije u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Iz MCP je saopšteno da litije traju sedam sedmica.

Litija u Podgorici krenula je 19 časova od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Litiji je prethodila služba sa malim povečerjem, saopšteno je iz MCP.

Litiju u Pljevljima predvodila su dva arhijereja, a episkop budimljansko – nikšićki Joanikije prethodno je služio moleban u Crkvi Sv. Petke.

Moleban u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru počeo je u 18 časova, a nakon toga litiju gradskim ulicama predvodio je protojerej Nikola Pejović

Moleban u crkvi Svete Trojice u Budvi služen je u 18 časova, a potom je krenula i litija do Crkve Svete Petke.

U Bijelom Polju u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla služen je moleban nakon kojeg su vjernici krenuli u svenarodnu litiju gradskim ulicama.

Foto: mitropolija.com Foto: mitropolija.com

Lituju je predvodio protojerej-stavrofor Darko Pejić. Protojerej Milan Stanišić podsjetio je da litije traju već treći mjesec.

“Mi volimo našu državu, nećemo da je rušimo, već ćemo svi zajedno da je gradimo, da bi nam bila još ljepša i bolja za sve stanovnike, ne samo za pravoslavne hrišćane. I mi kažemo da je vječna Crna Gora, ali da je vječna pravedna i istinska Crna Gora, Njegoševa, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, koja svima nama treba da bude majka, a ne nekima maćeha. Prestanimo da etiketiramo jedni druge, već pružimo ruku i oprostimo jedni drugima, jer su ovo dani opraštanja i pomirenja i dani pokajanja. Da iz ovog posta izađemo kao bolji ljudi“, rekao je otac Milan Stanišić, na bjelopoljskoj litiji.

Litija u Beranam održana je od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi Stupovi, katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je odslužen moleban.

Prisutnim Berancima sabrat manastira Đurđevi Stupovi jeromonah Pajsije kazao je da su litije simbol vječnoga života i puta ka Carstvu nebeskom.

“Ta slobodna volja je pečat koja svjedoči njenu blagodatnu moć“ istakao je na kraju otac Pajsije.

IZVOR: RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite