19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

Građani Crne Gore najčešće se suočavaju s oboljenjima poput raka pluća, dojke, debelog crijeva i prostate

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine, u Crnoj Gori je zabilježeno 2739 novih slučajeva malignih neoplazmi. Kao i u mnogim drugim zemljama u razvoju, najčešće vrste kancera među stanovništvom Crne Gore su rak pluća, dojke, kolorektalni karcinom i karcinom prostate, prema saopštenju Instituta za javno zdravlje IJZ.

Svjetski dan borbe protiv malignih neoplazmi, koji se obeležava 4. februara svake godine, ima za cilj podizanje svijesti o važnosti pravovremene prevencije, dijagnoze i liječenja ovih oboljenja. Institut za javno zdravlje IJZ ističe značaj zajedničkih napora na svim nivoima, od pojedinaca i organizacija do zdravstvenih radnika i donosioca politika, kako bi se podržale mjere koje vode većem preživljavanju pacijenata sa malignim neoplazmama.

Maligne neoplazme zauzimaju drugo mjesto po broju oboljenja i umiranja širom svijeta, a predstavljaju rastući javnozdravstveni problem. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2022. godinu, registrovano je oko 10 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta tumora, dok se 19,9 miliona osoba suočava sa nekim oblikom raka. Najčešći uzroci smrti od malignih neoplazmi obuhvataju rak pluća, kolorektalni karcinom i rak jetre.

Ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere, očekuje se da će opterećenje malignim bolestima dostići 26 miliona novih dijagnoza i 17 miliona smrtnih slučajeva do 2030. godine. Rastući trend oboljenja od raka povezan je sa produžetkom očekivanog trajanja života i ukupnim povećanjem stanovništva, uz prisustvo poznatih faktora rizika poput konzumiranja duvanskih proizvoda, ishrane, visokog indeksa tjelesne mase, infekcija, alkohola, fizičke neaktivnosti i zagađenja vazduha.

U Crnoj Gori, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešće vrste kancera među muškarcima uključuju rak pluća (21,9%), karcinom prostate (15,5%) i kolorektalni karcinom (11,2%). Kod žena, najučestaliji su karcinom dojke (31,4%), rak pluća (8,2%), kolorektalni karcinom (7,7%), karcinom tijela materice (7,2%) i karcinom grlića materice (4,4%). Najveći broj oboljelih bilježi se u starosnoj grupi od 50 do 64 godine.

IJZ naglašava da je prevencija ključna komponenta i dugoročna strategija u smanjenju učestalosti malignih neoplazmi. Podsjeća da se čak 40% malignih bolesti može izbjeći primjenom odgovarajućih intervencija i promovisanjem zdravih stilova života. Očekuje se da će nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka u Crnoj Gori doprinijeti značajnom smanjenju oboljenja i smrtnosti od ovih vrsta tumora.

Evropski kodeks protiv raka, iniciran od strane Evropske komisije, ima za cilj informisanje stanovništva o mjerama koje pojedinci mogu preduzeti kako bi smanjili rizik od raka, pridržavajući se “12 koraka za smanjenje rizika od raka”.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite