29.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Građanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom

Ekonomski propagandizam nelegitimne Abazovićeve vlade ovih dana je kulminirao u nizu besmislenih poruka. Egzaltirane izjave farsičnog premijera i njegovih ministara o istorijskoj uspješnosti crnogorske ekonomije inspirativne su još samo za kafanske viceve, saopštio je Ekonomski tim Građanske inicijative 21. maj.

Ocjenjuju kako je država, u ozbiljnom problemu jer ima javni dug od preko četiri milijarde eura, kreditni rejting na nivou špekulativnog, javni sektor u koji je ukrcan svaki aktivista političke većine koja bjesomučno cijedi budžet i račune državnih preduzeća, medijalnu zaradu koja je značajno ispod prosječne zarade, destimulativne i haotične poslovne propise, nelikvidne javne finansije i fantomski kapitalni budžet.

“Pritom, crnogorska ekonomija je izrazito neproduktivna, opterećena krupnim trgovačkim deficitom, padom poreske konkurentnosti i sve prisutnijem limitiranju biznisa od strane poslovnih banaka. Baviti se poslovanjem u Crnoj Gori postaje sve mučnije što se najbolje ogleda u deprimiranosti domaćih preduzetnika”, navopde u saopštenju.

Kako ističu, česte i neurastenične promjene poslovne regulative, kao i birokratsko gušenje realnog sektora obesmišljavaju preduzetničku inicijativu.

“Zato je Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom, konačno pokretanje strukturnih reformi i stvaranje jednostavnog, inovativnog i podsticajnog poslovnog ambijenta”, dodaju u saopštenju.

Iz GI 21. maj zaključuju  da, Crnoj Gori treba primjena ideje o ekonomski nezavisnim i produktivnim građanima a ne praksa podaničkog i folirantskog društva koje živi od zaduživanja, predatorskog juriša na budžete i parazitiranja pod okriljem političkih partija.

POLITIKAGrađanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite