10.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

Građani krenuli ka Skupštini: Moramo odbraniti Crnu Goru; Vuksanović Stanković: Hoće da državu bace na koljena i uvedu u “zatvoreni Balkan”

Grupa od par stotina građana i večeras se okupila u Podgorici kako bi izrazila protest zbog, kako kažu, sinoćnjeg ustavnog puča u režiji Demokratskog fronta. Građani su se najprije okupili na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a nakon toga su se uputiti ka zgradi Skupštine, gdje su poslanici sinoć usvojili neustavane izmjene Zakona o predsjedniku. Njima su se pridružili građani Cetinja koji su danas pozvali sve kojima je “na srcu ova zemlja” da se pridruže protestnoj šetnji u Podgorici.

Na protest je stigla i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

“Kontinuirana dešavanja u posljednjih nekoliko mjeseci ukazuju na činjenicu da se konstantno smišljeno radi na urušavanju institucija crnogorskog sistema kako bi se Crna Gora kao država bacila na koljena.. Ono što se sinoć desilo u parlamentu je flagrantno kršenje Ustava Crne Gore, jer je nezapamćeno da se u pravnoj nauci nižim pravnim aktom derogiraju ovlašćenja koja su priznata predsjedniku države višim pravnim aktom. Na sceni je bezakonje, a razlog je strah DF-a, SNP-a, Demokrata, URA-e i drigih od vanrednih parlamentarnih izbora”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da SDP podržava inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, kako bi se išlo na vanredne izbore i kako bi građani dali sud za sve što se događa u Crnoj Gori.

“Pozadina ovoga nije DF, nego Aleksandar Vučić i politika Beograda koji imaju subjekte u Crnoj Gori, a to je DF kojim upravljaju i koji izvršavaju njegove zadatke koji su protiv Crne Gore. Cilj je da se Crna Gora ne uvede u EU, već baci na koljena i da se uvede u “zatvoreni Balkan” što znači da se Crna Gora vrati u politiki 90-ih kako bi bila u sastavu velikodržavnih projekta. Crnu Goru moramo sačuvati kao građansku, evropsku i miltietničku državu”, poručila je poslanica SDP-a.

Građanske aktivistkinje Jelena Mirković, Aleksandra Burzan i Ljiljana Pešić pročitale su zajedničku izjavu kojom ukazuju na neustavni postupak za smjenjivanje predsjednika.

“Institucije ne postoje, pitanje je šta će da se dešava dalje. Jedino što stoji u odbrani Crne Gore je predsjednik koji ne može sam, pa moramo mi građani”, navele su one.

Šta su građani poručili sa sinoćnjeg okupljanja pročitajte OVDJE.

Podsjećamo, poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su nakon višečasovne i žučne rasprave Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku.

Izmjenama pomenutog zakona, parlamentarna većina želi da primora Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure.

Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu.

Poslanici opozicije tvrde da je pogažen Ustav, te da je Skupština ušla u zonu krivične odgovornosti.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, što znači da je Milo Đukanović dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite