16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Gdje su nestali svici i možemo li da ih vratimo?

Malo je prizora koji bude nostalgiju poput treperenja svijetla svitaca noću… Ali ovi voljeni, bioluminiscentni insekti, u nevolji su. Njihova populacija opada širom svijeta dok se gomilaju stvari koje im predstavljaju prijetnju. National Geographic piše da se SAD-u čak 18 vrsta suočava s izumiranjem, a stručnjaci kažu da su ugrožene i globalne vrste.

„Želite li da živite u svijetu u kojem će to iskustvo biti izgubljeno za vaše unuke?”, pita Sara Luis, kopredsjednica Grupe stručnjaka za svice Međunarodne unije za očuvanje prirode. Možda nećete morati. Evo šta možete da učinite kako biste obezbijedili da svici nastave da osjvetljavaju naša dvorišta i generacijama koje dolaze.

Stvorite stanište svitaca

Najveća prijetnja s kojom se svici danas suočavaju je gubitak njihovih staništa. Ali s oko 2.000 različitih vrsta svitaca, postoji veliki izbor okruženja u kojima oni uspijevaju da opstanu – uključujući močvare, šume pa čak i gradske parkove – zbog čega su neke vrste ugroženije od drugih.

Međutim, Luis kaže da u svakom staništu treba početi da razmišljate o njihovom životnom ciklusu. Iako ljudi svice najčešće vide kao odrasle jedinke, ti insketi prolaze kroz četiri faze metamorfoze: jajašca, larve, lutke i odrasle jedinke. Kroz većinu ovih faza, svici žive pod zemljom ili u vlažnom tlu gdje mogu loviti gliste, njihovu omiljenu hranu.

Možete ponovno da stvorite te uslove u sopstvenom dvorištu tako da jednostavno ostavite malo drvenastih ostataka i otpadaka od lišća oko ivica vašeg imanja.

“To je dobro mikrostanište za mlade svice”, kaže Luis.

Takođe možete da posadite autohtono grmlje i drveće i pustite svoju travu da dugo raste – sve će to pomoći tlu da zadrži vlagu koju vole svici.

Ugasite svijetla

Isti sjaj koji svice čini tako izvanrednim takođe ih čini posebno osjetljivima na povećanje svjetlosnog zagađenja.

Blještuća svijetla važan su dio rituala parenja svitaca. Pošto sunce blijedi svake noći, mužjaci svitaca lepršaju okolo i blješte svjetlima kako bi signalizirali svoje zanimanje. Ako se ženka u blizini zainteresuje, ona se brzo vrati sa svog mjesta na tlu, a mužjaci odlete dolje kako bi je pronašli.

“Sve se to mora dogoditi da bi sljedeća generacija preživjela”, kaže Beki Nikols, entomološkinja u Nacionalnom parku Great Smoky Mountains, domu posebno blistave vrste zvane sinhroni svici.

Gradska i prigradska svjetla čine te znakove mnogo teže vidljivim. Jedna nedavna studija pokazala je da višak svjetla noću – koliko god slabo ono bilo – smanjuje količinu blještanja među mužjacima svitaca, kao i stopu odgovora ženki.

“To je kao da prekidate telefonsku liniju”, kaže Luiis. “To stvarno guši romantiku.”

Srećom, postoje neka rješenja. Možete instalirati senzore kretanja, mjerače vremena ili prigušivače na sva svijetla van svog doma, navući zavese noću kako biste spriječili prodiranje svjetlosti kroz prozor i potpuno isključiti svjetla kada je to moguće. Zaštićeni poklopci za ulične svjetiljke i spoljašnju rasvjetu takođe pomažu.

Šta je sa svjetlima u boji? Iako se crveno svijetlo dugo smatralo prihvatljivim za svice, Luis kaže da se razmišljanje mijenja. Kad god je moguće, tama je odgovor.

Prestanite da koristite pesticide

Prskanje vašeg dvorišta pesticidima i insekticidima takođe predstavlja egzistencijalnu prijetnju svicima koji su ipak insekti.

Luis ističe da su većina pesticida koji se prodaju kućnim baštovanima hemikalije širokog spektra koje će ubiti larve svitaca jednako brzo kao što ubijaju mrave, ose i druge manje omiljene insekte.

Naučnici istražuju alternative hemijskim pesticidima koji bi mogli da djeluju na određene vrste, poput komaraca, a ostale insekte ostaviti nepovrijeđenima.

Svici kao turistička atrakcija

Svici su toliko očaravajući da su sada glavna atrakcija na turističkim mjestima širom svijeta – od Great Smoky Mountainsa u SAD-u do Nanacamilpe u Meksiku i parka šume Daan na Tajvanu. Istraživanja su pokazala da to može biti mač s dvije oštrice, dok s jedne strane podstičete razvoj poštovanja prema ovim nesvakidašnjim insektima, s druge ometate njihove životne cikluse i staništa.

Kada posjećujete staništa svitaca, pazite kuda hodate kako ne biste gazili odrasle jedinke koje se pare ili njihove larve u razvoju. Ako je odredište za posmatranje svitaca postavilo povišene staze za zaštitu svitaca, nemojte se udaljavati od njih.

Ta vam odredišta takođe mogu dopustiti da ponesete svjetiljku koja će vam pomoći da nađete put do savršenog mjesta za posmatranje svitaca. Ako to učinite, svakako svjetiljku prekrijte tamnocrvenim filterom. Luis ističe da je bolje doći ranije dok je još svijetlo tako da vam svjetiljka uopšte ne treba.

Uključite se u očuvanje svitaca

Postoje brojni drugi načini na koje možete pomoći svicima van svog dvorišta: Od podrške nacionalnoj organizaciji za očuvanje prirode do rada sa svojom zajednicom na uspostavljanju utočišta za svice.

Luis dodaje da već znamo dovoljno o prijetnjama okolini s kojima se suočavaju najugroženije vrste, a zaštita svitaca od tih prijetnji može koristiti cijelom ekosistemu od kojeg zavise.

“Svaka od tih vrsta ima određenu nišu u koju se uklapa”, kaže ona. “One su nevjerovatan portal za čudesno koji vrijedi zaštititi.”

n1 Zagreb

Posljednje vijesti
Ne propustite