11.7 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Fon Kramon: Nakon masovne krađe na posljednjim izborima, sve je potpuno jasno

Evroposlanica Viola fon Kramon rekla je na panelu „Srbija na raskrsnici“ u Evropskom parlamentu da „sve što je vlada prihvatila, na kraju nije primijenjeno“.

Posle masovne krađe na poslednjim izborima, gdje je bilo potpuno jasno da moramo da se potrudimo da pravna država, vladavina prava ne bude potpuno napuštena. Zbog toga smo napravili jedan dug spisak predloga. Danas je sve u našim rukama, ne samo našim, već i u rukama ljudi kojima je stalo do principa pravne države“, rekla je ona.

Istakla je i da, ako mislimo na zamrzavanje i obustavu evropskih fondova, to nije upereno protiv građana Srbije“.

Moramo da pokažemo predsedniku i vladajućoj stranci, da to više nije prihvatljivo. Došao je trenutak kada moramo dublje da se zamislimo i pogledamo šta se dešava sa novcem, željeli bismo da imamo reviziju, istragu, da dođe do ad hok misije, sa tim instrumentom možemo da provjerimo da se novac troši na pravi način“, kazala je Fon Kramon.

Hvala vam što ste rekli da cilj ove rezolucije nije da se kazne građani Srbije ili da im se napravi neka neprijatnost, nego da se demaskira Vučićev režim“, rekao je poslanik Zeleno-lijevog fronta Radomir Lazović.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić rekla je da je „Vučić bio prisutan na svim programima sa nacionalnom frekvencijom, predstavljajući svoj program Srbija 2027“, a ukupno na 48 kanala istovremeno.

Sve je to dio političke kampanje koja nikada ne prestaje u Srbiji otkad je Vučić došao na vlast“, rekla je.

Istakla je i primjere pritiska, kao i „registraciju birača iz RS i BiH u biračkom spisku, posebno u Beogradu“, prenosi N1.

Narodni poslanik Pavle Grbović rekao je da je „Srbija trenutno u dubokoj društvenoj i političkoj krizi“.

Poslije neodgovorne reakcije vlasti na dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju. Vlada nije preduzela ništa da predupredi takve incidente u budućnosti, mi kao opozicija tražili smo vanredne izbore, kako bi se ta kriza riješila, Naš zahtjev bio je ignorisan od strane vlasti, do jednog incidenta koji se desio – Banjske“, kazao je Grbović.

Za nekoliko dana je, kaže on, predsjednik najavio da će biti izbora.

Jedini potez koji je mogao da skrene pažnju sa tih katastrofalnih dešavanja. Vlada zloupotrebila izbore i čitav državni aparat da izazove još veću krizu“, kaže Grbović.

On je govorio i o fantomskim biračima i rekao da je to zabeleženo na „do tada nezabeleženom nivou“

Nažalost, reakcija srpskog predsednika, premijerkei svih institucija koje oni kontrolišu bila je da su to najčistiji izbori svih vremena. Građani Srbije su onda s punim pravom izašli na ulicu da brane izbornu volju, vlasti su odgovorile silom“, naveo je Grbović.

Istakao je značaj današnjeg glasanja u EP.

Ne samo da osnovnih principa na kojima se zasniva EU ne postoje u Srbiji, već se po njima gazi poslednjih 10 godina. Jasno je da režim Aleksandra Vučića nije demokratski, sjedinjenje njegove stranke i države je zastrašujući“, rekao je on.

Evroposlanik Klemen Grošelj na panelu je rekao da se „ne radi o građanima Srbije, već o srpskim vlastima“.

Svi među nama koji su se bavili politikom znaju da ćete jednog dana to prestati. Između ta dva momenta radite u interesu naroda koji vam je dao poverenje, zato su slobodni izbori stub demokratije, moramo da obezbedimo da građani Srbije imaju priliku da glasaju na slobodnim izborima“, rekao je Grošelj.

On je dodao da EU mora da obezbijedi da građani Srbije imaju poštene izbore i da dobiju to osnovno pravo i priliku koje je zagarantovano osnovnim ugovorom o pristupu EU.

Takođe je dodao da je Srbija na važnoj raskrsnici.

IZVORDANAS
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite