11.7 C
Podgorica
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img

Fialka: U Crnu Goru izbjegne do 300 Ukrajinaca dnevno

Najveći problem sa kojim se suočavaju izbjegli Ukrajinci u Crnoj Gori je socijalizacija djece, kazala je otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialka u Jutarnjem programu Televizije Nikšić.

Od početka ruske agresije 11 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove, od čega je oko četiri miliona izbjeglo.

Fialka navodi da je u Crnoj Gori trenutno više od šest hiljada Ukrajinaca.

“Na dnevnom nivou ulazi 200 do 300 ljudi, ali veliki broj njih i napušta Crnu Goru. Najveći broj je smješten na primorju”, kaže ona.

Ambasada Ukrajine se, kako je rekla, oslanja na Crnu Goru, pošto bi, po Zakonu o privremenoj zaštiti, država trebalo da pruži stanove za Ukrajince kojima je to potrebno.

“Vlada je prošle sedmice izdvojila dva miliona eura za te potrebe, sada radimo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na mogućnostima da ljudi koji ne mogu da plaćaju smještaj na primorju budu smješteni u srednjoj i sjevernoj regiji”, kaže Fialka.

Prema njenim riječima, najveći problem sa kojim se suočavaju Ukrajinci u Crnoj Gori je socijalizacija djece.

“Njima treba psihološka pomoć da prevaziđu stres. Tražimo i pomoć odgovornih resora i lokalnih samouprava da pronađemo prostor za tu djecu”, navodi Fialka.

Drugi problem je, dodaje, zdravstveno osiguranje. Po odluci vlade, ukrajinskim izbjeglicama i ljudima koji su tražili privremenu zaštitu mora biti obezbijeđeno zdravstveno osiguranje.

Ona je zahvalila svim Crnogorcima koji pružaju pomoć ukrajinskim državljanima.

“Radimo na tome da pružimo što bolju pomoć Ukrajincima, ali razumijemo i situaciju u Crnoj Gori”, navela je Fialka.

Ona je kazala da se nastavlja ozbiljna situacija u Ukrajini.

“Uspjeli smo da izguramo ruske trupe sa sjevera Ukrajine, ali očekujemo dalje pojačanje ruskih napada na istoku i jugoistoku države. Situacija je ozbiljna, nastavljaju se granatiranja gradova i ubijanje civila”, ističe Fialka.

Očekuje da se ruska strana urazumi, prekine rat i napusti Ukrajinu.

“Mi smo oni koji su napadnuti. Očekujemo da ruska strana povuče vojsku sa ukrajinske teritorije”, kaže Fialka i dodaje da je svjesna da se to neće brzo desiti.

Navodi da više od 90 odsto Ukrajinaca vjeruje u pobjedu ukrajinskih snaga, “jer mi vodimo odbrambeni rat, nijesmo država agresor.”

Kaže da su zahvalni zapadnim partnerima koji su stali uz Ukrajinu, jer je riječ o odbrani demokratskih vrijednosti i nezavisne države koja ima pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Ističe da su sankcije Rusiji vrlo važne.

“Crna Gora je pokazala da je na strani demokratskog svijeta. Sankcije su jedan od načina da se zaustavi Rusija i uspostavi mir”, zaključuje Fialka.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite