15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Fejsbuk stranica Vaseljenskoga Patrijarha: „Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”

Piše: Vladimir Jovanović

Ruska nacionalna agencija „TACC” sinoć prenosi riječi mitropolita Amfilohija Radovića da će „Đukanović završiti kao Porošenko”.

Amfilohije je kazao da je u Ukrajini „narod zbacio na izborima predśednika Petra Porošenka”.

„Autorsko pravo” na tu izjavu ima Ilarion Alfejev, mitropolit, predśedavajući Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Alfejev je 18. januara u intervjuu za TV „Россия 24” kazao da će „Đukanović završiti kao Porošenko, zato što narod ne oprašta greške svojim rukovodiocima”.

Porošenko je na Fanaru veoma uvažavan, a sama paralela Ukrajina – Crna Gora kod jerarhije Vaseljenske patrijaršije ne ide u prilog Amfilohiju i SPC.

Sinoć je na službenoj fejsbuk stranici Vaseljenskoga Patrijarha, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Ecumenical Patriarch Bartholomew, koja služi za informisanje jerarhije Vaseljenske patrijaršije, a povodom informacije da je Amfilohije kao i Ilarion Alfejev „prorokovao” na relaciji Đukanović – Porošenko, objavljen sljedeći komentar te informacije:

Mitropolit Amfilohije Radović je tragičan, licemjeran i nezahvalan. Dok se poziva na podršku Vaseljenskoga Patrijarha, u isto vrijeme on krivi Vaseljensku majku-Crkvu za kanonski i pravedni akt dodjeljivanja autokefalije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi!”

Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”, navodi se. „Ali Božja volja će biti izvršena. A takve ličnosti jednostavno će ostati u priči kao primjeri koje treba izbjegavati. Kao što su jeretici i ostali unutrašnji neprijatelji Crkve ostali… Amin!”

Amfilohije je prethodno de facto pozvao da „padne Vlada” Crne Gore. Održao je i savjetovanje sa nekim od predstavnika prosrpske i proruske opozicije u Crnoj Gori.

Sve to nije prošlo neopaženo u Vaseljenskoj patrijaršiji, jer kanoni Svetih Apostola izričito nalažu da klirik „ne uzimlje na sebe svjetovnih poslova“ (6. i 81. kanon; Mt. 6, 24). Sveti Jovan Zlatousti je zapovijedio da je „dužnost episkopa pokoravanje državnoj vlasti“ (Chrysost, hom. 21, 1), etc.

Necrkvene aktivnosti Amfilohija i involviranost naročito Rusije u događaje u Crnoj Gori posljednjih dana sve više pobuđuju negodovanje Vaseljenske patrijaršije.

Nezvanično, ocijenjeno je iz Vaseljenske patrijaršije i da „Amfilohije ne djeluje kao Hristov episkop, a pokorava se komandama stranim crkvenim istinama”.

Takođe, saopšteno je da su Amfilohijeva „konfrontacija sa legitimnom vladom države i njegova politička identifikacija sa prosrpskom i proruskom opozicijom radnje koje su izvan tolerantnih granica njegova crkvenoga statusa”.

Ovo su veoma ozbiljna upozorenja, iako (još) nemaju zvanični format.

Amfilohije je do nedavno uživao otvorenu i veliku podršku Vaseljenske patrijaršije. Patrijarh Vartolomej i Amfilohije su stari drugari, još iz 1960-ih sa postdiplomskih studija. Vartolomej je zaista ranije u nekoliko navrata javnim izjavama nastojao da udovolji intresima Amfilohija i SPC u Crnoj Gori.

Njihove veze su uzdrmane Amfilohijevom provokativnom kritikom postupanja Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini. Praktično, do jesenas je Amfilohije tim podovom jednostrano stupio u „ratno stanje” sa Carigradom.

Brojni izvještaji svjetskih medija posljednjih neđelja doprinijeli su i osvjetljavanju prilika u Crnoj Gori, tj. osnažili vjerodostojnost tvrdnji da je Amfilohijeva SPC u Crnoj Gori etnofiletistički instrument aspiracija Srbije i Rusije.

Izgleda kako se i u jerarhiji Vaseljenske patrijaršije sve više širi mišljenje da je SPC u Crnoj Gori, ako ne i uzročnik raskola, onda u najmanju ruku nesposobna da liturgijski objediini i pomiri sav vjerujući pravoslavni narod, bilo da su Crnogorci ili Srbi.

Sinod Ruske crkve je krajem godine pozvao „sve pomjesne pravoslavne crkve da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori”.

Međutim, izuzev Ruske i Jerusalimske patrijaršije, ubjedljivo naveći broj drugih kanonski priznatih crkava ostale su zasad nijeme na apel da podrže Amfilohijeva protestna „molitvena okupljanja”.

DRUŠTVOFejsbuk stranica Vaseljenskoga Patrijarha: „Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite