12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

FCJK i PEN centar: Njegoš nije srpski pjesnik niti se za života svrstavao u srpske pisce

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar osudil su navode iz obrazloženja lokalnoga nikšićkog parlamenta povodom podizanja spomenika Petru II Petroviću-Njegošu u kojemu se Njegoš i njegova djela tretiraju kao dio srpske književnosti. 

“Takođe, izražavamo čuđenje i razočaranost potezom suverenističkih odbornika koji su glasajući za podizanje spomenika Njegošu u Nikšiću zapravo glasali i za obrazloženje. Čini se da postizborne kombinacije utiču na suverenističke stranke da prećutno prelaze preko asimilacije Crnogoraca i aproprijacije crnogorske kulturne baštine kako ne bi uzburkali medijske platforme i pendrek kružoke koji su od identitetskih pitanja pod krinkom “pomirenja” stvorili bauka”, navode iz FCJK i PEN-a.

Kako dodaju, u trenutnoj crnogorskoj stvarnosti koja je politikom vlasti nabaždarena na srpski mod “pomirenje”, kažu ističu, predstavlja zapravo mirenje s činjenicom da se svakoga dana, dio po dio, od Crne Gore otkida njena kulturna baština.

“Njegoš nije srpski pjesnik niti se za života svrstavao u srpske pisce. Njegoš je crnogorski vladar i pisac te kao takav dio crnogorske književne i kulturne baštine. Zahvaljujući svojemu značaju u XIX vijeku na južnoslovenskome prostoru od Njegoševe smrti do danas njegov lik i djelo često su bili predmet otimanja i reinterpretacija, no njegovo književno djelo duboko utemeljeno u crnogorskoj kulturi nadživjelo je sve ideologije i velikodržavne programe”, kažu u reagovanju.

Zato, kako dodaju, poručuju suverenističkim odbornicima da ne nasijedaju na “namještanje sata” jer, kažu, time pospješuju napore četničkoga rukoljuba, poklonika Draže Mihailovića i negatora genocida u Srebrenici, gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića koji ovako podmuklim potezima grad pod Trebjesom pretvara u dio Republike Srpske. 

“Vaša logika da je lokalna vlast željela da vas navuče da glasate protiv podizanja spomenika Njegošu istovjetna je prošlogodišnjoj pameti da vjerujete u Dritana Abazovića i njegov koncept manjinske Vlade. Kao što ste dali podršku Abazovićevoj Vladi koja nije krila da joj je jedan od prioriteta potpisivanje “Temeljnoga ugovora”, tako ste i Njegoša prepuštili četničkome gradonačelniku Marku Kovačeviću”, napominju iz FCJK i PEN centra.

Kako crnogorske crkve, tako je, kažu, sad i Njegoš prepisan u vlasništvo Srbije.

“Što se tiče naših stavova povodom teksta obrazloženja, oni su makar jasni – nikad nećemo prihvatiti srbizaciju Crne Gore i otimanje naše kulture”, zaključuju u reagovanju.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite