11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

FCJK i Crnogorski PEN centar: Zakon o prepoznavanju rodnog identiteta neophodan i human

Nacrt Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja temelji se na slobodama koje su definisane Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i Ustavom Crne Gore, kao i na zabrani diskriminacije, koji je tema pravnih akata i domaćega i univerzalnoga opsega. Ovaj zakon mora biti donešen ako je Crna Gora država u kojoj se poštuju ljudska prava. Njime se poštuju i štite lične slobode, a Crna Gora usklađuje svoj pravni sistem s pozitivnim međunarodnim standardima, saopštili su FCJK i Crnogorski PEN centar.

Podsjećaju da Zakon o zabrani diskriminacije u članu 19 definiše diskriminaciju po osnovu rodnog identiteta, seksualne orijentacije i/ili interseksualnih karakteristika. U njemu je propisano da „svako ima pravo da izrazi svoj rodni identitet, seksualnu orijentaciju i/ili interseksualne karakteristike“ te da „niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji i/ili interseksualnim karakteristikama“.

“Činjenica je da u crnogorskim javnim dokumentima svako mora odabrati oznaku pola „muški“ ili „ženski“ čak i kad se ona protivi njihovom rodnom identitetu te da se prema propisima koji važe u Crnoj Gori osobe čije se rodno samoopredjeljenje razlikuje od biološkoga pola, da bi bili pravno prepoznate i prihvaćene, moraju podvrgnuti izrazito nehumanome, neljudskome postupku prinudne sterilizacije. U tome je pogledu ovaj zakonski tekst neophodan i human”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da osim što će tim osobama omogućiti ugodniji život, Zakon koji je trenutno u formi nacrta obezbijediće i da ostatak društva osvijesti da nijesmo svi isti.

“To osvješćenje polazni je osnov za razumijevanje i prihvatanje. Ovim se zakonom omogućavaju ravnopravni uslovi svim osobama u Crnoj Gori u pogledu sopstvenoga doživljaja vlastitoga rodnoga identiteta, sprečava se diskriminacija onih koji svoj identitet ne definišu u binarnome ključu muško – žensko, onih koji imaju fluidan rodni identitet”, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da samo u zdravoj državi sve osobe mogu imati slobodu da nose i izražavaju lični, autentični rodni identitet i da to čine bez straha i bez srama.

“Crna Gora će ovim zakonom pokazati svoje zdravo jezgro i zaštitnički odnos prema svima koji u njoj žive i borave. Stoga Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar snažno podržavaju usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja”, zaključuje se u saopštenju.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite