18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Evo kako izgleda kad pop oporezuje vjernike za trobojke i sendviče

Internetom kruži svašta, pa i ovaj video, zapravo dokazni materijal o neraskidivoj vezi između protestnih litija i ostalih protestnih sadržaja: crtanja srpskih trobojki, cijepanja crnogorskih zastava, anatema, prognoziranja krvoprolića…

Pop zvuči pomalo umorno, ali ga treba razumjeti- litije su ušle u treći mjesec i treba izdržati taj napor, obezbijediti “koru hljeba” (šetačima izvanjcima?) i silnu farbu u tri boje. A farba skupa, 100€ -100 litara!

Zato pop ne koristi propovijed da stadu puni glavu duhom, nego da mu isprazni džepove, za “odbranu svetinja” u Crnoj Gori.
Nije najjasnije đe se radnja dešava, ali bi se po pomenu vladike Longina u ulozi rizničara, dalo zaključiti da je posrijedi neka crkva u “over fly zone” SAD. Longin (Momir) Krčo je aktuelni episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički, a kada je, u oktobru 1999. ustoličen na episkopski tron Američko-kanadske eparhije, ceremoniju je, u ime patrijarha Pavla i Sinoda SPC, obavio mitropolit Amfilohije.

“Naš mitropolit”, kako bi rekao pop iz klipa.

Svi kapaciteti SPC su, očito u pogonu, a cilj je jasan: ubijediti stado da nije samo crkva srpska, nego je srpska i svacrrnogorska kultura, istorija, simboli… Sljedstveno, drzava Crna Gora mora biti srpska, da, kao takva, uopšte ne bi morala (mogla) postojati.

No, SPC i njena Mitropolija crnogorsko primorska, ne rade ništa novo, što nijesu radile i prije, kako to svjedoči i pismo Danila Radojevića, koje smo ranije danas objavili.

I zato nije pitanje šta radi Srpska crkva, nego dokad će crnogorska država da trpi da se njenom baštinom raspolaže kao dijelom tuđe. Da, recimo, Matične knjige Petrovića “čuva” osoba koju na Cetinju bije glas da je držala stražu ekipi kriminalaca, kad su avgustovske noći 1983, iz manastirske riznice ukrali 17 panagija crnogorskih mitropolita!?

Jedna od tih panagija pronađena je u Njemačkoj, ostalima se ne zna sudbina. Ko zna, možda ih ovaj Amfilohijev pouzdanik odnekud izvadi i istakne pravo svojine na njima… na osnovu skoro poluvjekovne državine? Koga briga za faličan pravni osnov!

IZVOR: ANTENAM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite