32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Izvor:POBJEDA

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na TV Adria uputio lascivne komentare urednici Ireni Tatar.

Pobjedi je iz UCG rečeno da će Etički odbor, kao nezavisno tijelo Univerziteta Crne Gore, sprovesti postupak ispitivanja kršenja načela datih u Etičkom kodeksu i ostalim relevantnim propisima.

– Ne prejudicirajući konačan ishod, napominjemo da je najteža mjera koju je u ovakvom postupku moguće izreći javna osuda sa objavljivanjem u Biltenu Univerziteta Crne Gore – rečeno je Pobjedi iz UCG.

Na pitanje Pobjede kako se, prema Stamatoviću, odredio matični Filozofski fakultet, sa UCG je odgovoreno da su oni u saopštenju već oštro osudili neprimjerene komentare koje je docent Aleksandar Stamatović uputio urednici emisije u kojoj je učestvovao.

– Stav Filozofskog fakulteta, kao organizacione jedinice Univerziteta Crne Gore, istovjetan je i sadržan u pomenutom saopštenju – odgovoreno je sa UCG.

Emisija „Neki to vole vruće“, u kojoj je gostovao Stamatović, emitovana je 16. maja, a UCG je reagovao tek 19. maja.

Od tada, javnosti nijesu bile dostupne informacije o postupanju UCG, pa je Centar za građansko obrazovanje juče podnio Etičkom odboru Inicijativu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane istoričara Aleksandra Stamatovića, jer smatraju da je nanio štetu akademskom integritetu Univerziteta Crne Gore.

Stamatović je urednici Tatar uputio vulgarne komentare u emisiji koja je išla uživo, navodeći da mu se veoma sviđa ono što je ispod i iznad majice koju je nosila.

– Ja sam sve vrijeme bio koncentrisan na to AX – rekao je Stamatović urednici Tatar.

– Je li ova majica na meni. Armani. Što? Sviđa li vam se – odgovorila je ona.

– Pa sviđa mi se ono što je ispod nje i iznad nje – rekao je profesor.

Na te seksističke komentare javnost je oštro reagovala.

UCG je u saopštenju 19. maja istakao da su kao najvažnija institucija obrazovanja u potpunosti posvećeni izgradnji tolerantnog i otvorenog društva u kojem nema mjesta mizoginim i seksističkim istupima. 

Pozvali su se i na osnivanje Studija roda i na promociju jednakosti, ali nijesu spomenuli na koji način će se odrediti prema profesoru Filozofskog fakulteta.

CGO je juče saopštio da ih je Etički odbor obavijestio, nakon što su podnijeli inicijativu, da je na prijedlog matičnog Vijeća Filozofskog fakulteta Etički odbor formirao Komisiju koja radi na ovom slučaju.

– CGO izražava nadu da će se Etički odbor javno, jasno i brzo odrediti o ovom pitanju koje je, s pravom, izazvalo zgražavanje šire javnosti i da će Stamatović biti adekvatno sankcionisan za nedolično i neakademsko ponašanje, a CGO će pomno pratiti ovaj postupak – saopšteno je iz te NVO.

Nakon emisije su Stamatovićev nastup osudile gotovo sve političke partije koje su ga ocijenile kao klasični čin seksizma kojim su povrijeđena ljudska prava. Reagovale su PES, Ura, SDP, LP.

Javnost je reagovala i na zakašnjelu reakciju UCG kojoj je trebalo dva dana da se ogradi od izjava svog profesora, te da je nedopustiva ćutnja akademske zajednice.

Aleksandar Stamatović je profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a do 15. aprila 2023. je predavao na Filozofskom fakultetu u Palama.

U biografiji, koja je dostupna na portalu UCG, navodi se da je trinaest godina radio u više osnovnih i srednjih škola u Podgorici kao profesor istorije. Piše i da je u zvanje redovnog profesora na Filozofskom fakultetu na Palama izabran 17. novembra 2017. godine.

Nakon raskida radnog odnosa sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, u zvanju docenta radi od 1. aprila 2023. godine na Filozofskom fakultetu (Studijski program istorija) u Nikšiću.

DRUŠTVOEtički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite