11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Eskobar: Vlada sa Spajićem na čelu već učinila ogromne korake

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar sastao se sa premijerom Milojkom Spajićem.

Spajić je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je zadovoljstvo imati sastanak sa partnerima “koji su tu uvijek iza nas”.
 
Podrška SAD je vrlo jasna, ona je krucijalna i očekujemo mnogo više evropskih i američkih investicija u budućnosti, kazao je Spajić.

Dobili smo 350 miliona skoro odobrenih grantova, jako povoljne kredite da razvijemo našu infrastrukturu, ne možete da dižete plate ako nemate infrastrukturu, kazao je Spajić. 

“Aktivno i kredibilno učešće u NATO je veoma bitno, osnovne investicije nece ići u drzave za koje se neko brine hoće li biti napadnute i pregažene kao sto je Ukrajina. 

Članstvo u NATO nam omogućava da napredujemo na evropskom putu, tako da naše kredibilno članstvo u NATO nam omogućava skoro članstvo u EU”, kaže premijer. 

Eskobar poručuje da je Crna Gora dobar prijatelj SAD ali i saveznica unutar Alijanse.

“Ova Vlada uz vođstvo premijera je već učinila ogromne korake. Kao što sam rekao, mi ćemo uložiti napore da učinimo sve ono što ovu zemlju približava EU”, kazao je Eskobar. 

Crna Gora i većina lidera u ovoj zemlji pokazali su sjajnu viziju u ovim izazovnim vremenima, smatra Eskobar. 

Priznao je da je maligni uticaj Rusije i te kako prisutan. 

Komentarišući izvještaj NATO za prošlu godinu Eskobar kaže da je došao na Balkan nakon što je obišao institucije NATO-a, centralu, i vidio “ogroman entuzijazam jer je članstvo Švedske i Finske pozitivno uticalo na dalji razvoj situacije”. 

Spajić je kazao da do sada nijesmo imali dovoljno jasno definisan put prema EU, ali sada je više nego jasan.

“Zamislite mi smo u prvom mjesecu dobili 125 miliona eura za džabe od EU za prugu. Mi smo dio tog kluba i vrijednosno smo orjentisani ka tom putu”, kaže premijer. 

EU takođe treba da se spremi ali moramo i mi da se spremimo jer ne možemo da uđemo siromašni u EU.

“Evropa sad 1, 2, 3 će se sprovoditi zbog i radi evropskog puta”, kazao je Spajić. 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite