16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Episkopski savjet: Spremni smo na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je danas u Konsistoriji u Nikšiću održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako ističu, spremni su na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane.

Kao i dosad, Episkopski savjet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo”, ističu oni.

Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Žale, kako kažu, zbog grubih manipulacija koje su, prema njihovim riječima, u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog”, piše u saopštenju.

Litije i molebni, kako su naveli, nijesu usmjereni protiv države Crne Gore.

IZVOR: MITROPOLIJA.COM

Posljednje vijesti
Ne propustite