13.8 C
Podgorica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img

Episkopski savjet SPC: Stranačka osjećanja nositi u srcu, a na litijima ikonu iz doma

Litije su blagosloveni dar svetih sabora koji nadilazi sve partijske, stranačke, politikantske i ideološke interese. Кao takve, litije su molitveni skupovi u kojima stojimo pred Bogom, svetiteljima i pred narodom, pred prošlošću i pred budućnošću, poručili su u Episkopskom savjetu Srpske pravoslavne crkve.

U Episkopskom savjetu su poručili da svako u svom srcu nosi sva nacionalna, stranačka i druga osjećanja i obilježja, “a na ovim litijama ikonu iz svoga doma i svijeću u srcu i u svojim rukama”.

– Samo takve Litije čine sve nas boljima, oplemenjuju nas i daju nadu da će i Crna Gora biti bolja i da će dobrota i dostojanstvo pobijediti zlo, nepravdu i primitivizam. Bog je naš put, istina i život, a tim putem je Crna Gora krenula ovih dana, a na nama je da ga slijedimo – poručili su u Episkopskom savjetu.

Kažu da Crna Gora ovih dana liči na Svetu goru.

– Кao što smo to konstatovali i ranije, ove Litije su čudo Božije i dar Svetog Vasilija i Svetog Petra, a narod u njima najljepši i najdivniji hramovi koji su sagrađeni u proteklih trideset godina. Zato smo odgovorni da taj blagoslov čuvamo, kao i do sada. Кako ovaj narodni protest iz nedelje u nedelju dobija na brojnosti i vlast nema rješenje ni odgovor na njega, dužni smo da zbog najava i pokušaja raznih zloupotreba podsjetimo na zavjet Trojičindanskog sabora u Podgorici i Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću da ćemo molitvom i ljudskim dostojanstvom, čojstvom i junaštvom, prizivajući Boga na pomoć, braniti svoje svetinje – navedeno je u saopštenju Episkopskog savjeta.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite