27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Džozef: Sankcije Vulinu prekretnica, SAD riješile da pozovu Vučića na odgovornost

Odluka administracije Džozefa Bajdena da sankcioniše Aleksandra Vulina mogla bi da bude prekretnica i da označi da su SAD riješile da pozovu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na odgovornost zbog njegove unutrašnje, regionalne i međunarodne politike, izjavio je u intervjuu za Demostat američki stručnjak za spoljnu politiku Edvard P. Džozef.

„Dozvoliti Vučiću i njegovim zastupnicima poput Vulina da budu neodgovorni nije način da se napreduje u politici oko Rusije, Kosova, srpske demokratije ili drugih važnih stvari u srpsko-američkom odnosu. Mislim da su SAD više nego pokazale da žele prijateljske odnose sa Srbijom. Sada je vrijeme da se predsjednik Vučić pozove na odgovornost za obaveze svoje vlade“, rekao je Džozef, predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins.

On navodi da je od suštinske važnosti da EU i SAD natjeraju Beograd i Prištinu da se dogovore oko čvrstog redosljeda primjene Ohridskog sporazuma i da svaka strana mora imati garancije da će i druga primjenjivati dogovoreno.

Kako je ocijenio, blokiranje Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama, pa čak bilateralnim, „skoro je opsesija“.

„To je temelj odnosa sa Rusijom. Izolacija Kosova je glavna komponenta odnosa sa Kinom, Iranom, Venecuelom, Kubom i drugim zemljama“, dodao je on.

Džozef je podsjetio i na nedavnu izjavu u Kongresu izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da svaka strana treba da izvršava svoje obaveze bez obzira na to šta druga strana radi, te se pita da li to zvuči realno, „ne samo za Kosovo i Srbiju, već za bilo koje dvije zemlje – ili čak bilo koja dva čovjeka?”

Na pitanje da će mjere EU prema Kosovu dati rezultate i da će plan EU u tri tačke biti prihvaćen, on je rekao da se „na osnovu izvještaja o sastancima u Bratislavi i Kurtijevog najavljenog djelimičnog povlačenja policije sa sjevera čini da je došlo do izvjesne deeskalacije, iako nedovoljno u odnosu na plan EU u tri tačke“.

„Kurti je nepokolebljiv u pogledu nasilja 29. maja i smatra da je to pitanje vladavine prava. Naravno, i kosovski Srbi zaslužuju vladavinu prava i poštovanje. A opozicija na Kosovu je za ovo krivila vladu Kosova“, rekao je.

Što se tiče eventualnog napretka, Džozef je ponovio da Srbija zbog država koje ne priznaju Kosovo ima polugu moći u pregovorima.

„To ukida podsticaj za Srbiju da zatvori pitanje Kosova, osim ako Beograd ne dobije ‘kompenzaciju’. I dokle god je pitanje Kosova otvoreno, Beograd nema motiv da se konačno opredijeli za svoju stratešku orijentaciju – Zapad ili nešto drugo. To znači da nisu samo kosovski Srbi pioni – već su svi građani Srbije taoci ovog sukoba“, rekao je.

Povodom ideje o održavanju međunarodne konferencije o pitanju Kosova, Džozef je rekao da je diskusija o međunarodnoj konferenciji klasičan slučaj kada se stvari rade pogrešnim redosljedom.

„Pravo pitanje je da li u Vašingtonu i Briselu postoji posvećenost i volja da se postojeći sporazum primijeni. U suprotnom, konferencija rizikuje da se raspadne – što bi (ruski predsjednik Vladimir) Putin želio da vidi“, dodao je Džozef.

n1

POLITIKADžozef: Sankcije Vulinu prekretnica, SAD riješile da pozovu Vučića na odgovornost
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite