10.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

DŽOMIĆ: Prava SPC u CG zaštićena ugovorom

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom koji je crkva potpisala sa državom.

– Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika – rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se “zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori”.

– Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim vjerskim zajednicama koje su ‘pozajmile’ nazive nekih drugih crkava i vjerskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Vidjećemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save – rekao je Džomić.

On je naveo da SPC “ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori”.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite