16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Đukanović: Nije riječ o Davidu već o bratu Abazu, slugi velikosrpstva

Nije riječ o Davidu već o bratu Abazu, slugi velikosrpstva, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović novinarima u Budvi nakon 2BS foruma. On je to kazao komentarišući izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića kojima je sebe opisao prije nekoliko dana.

Abazović je tom prilikom rekao za Đukanovića da je naletio na Davida: “Ili on ili ja – I Golijat je dobijao sve bitke dok nije naišao na Davida. Đukanoviću su politički dani odbrojani”.

” Sjetićete se svakako da je određena varijacije te poruke bila slogan opozicije na izborima 2016. Tada je bilo – Mi ili on. Prilično glupavo, pretenciozno sročen slogan i znate epilog. Oni su izgubili. Manje više niko od njih više nema takvu ambiciju osim onog koji je najmanji među njima, koji je najmanje ubjedljiv, a najpretenciozniji. Nije riječ o Davidu nikakvom već o bratu Abazu slugi velikosrpstva. Lako ćemo izaći na kraj sa tim izazovom”, poručio je Đukanović.

Oko alternativa

Nema legitimitet predsjednik Vlade u tehničkom mandatu da definiše ko su alternative u Crnoj Gori, dodao da to ipak pripada ljudima sa više autoriteta nego što ga Abazović ima.

Prema njegovim riječim, GP URA i Dritan Abazović je već 30. avgusta 2020. godine dobio jasnu poruku crnogorskih birača.

“Dakle ta poruka je 5,5 odsto podrške. To je tek nešto iznad cenzusa koji obezbjeđuje toj partiji parlamentarni status. To dakle ne preporučuje čovjeka za najviše državne funkcije, kakva je funkcija premijera. To ga preporučuje za neko korektno parlamentarno preživaljavanje na margini parlamentarne scene jedne zemlje. Međutim, mi se ovdje očigledno suočavamo sa nevjerovatno, nerealnom ambicijom da se sve poluge vlasti u državi  preuzmu i zloupotrebljavaju u funkciji njegovog političkog obračuna. To nešto što mora biti energično spriječeno snagom institucija ove države snagom i demokratskih i provevropskih političkih partija koje budućnost ove zemlje vide u Evropi”, kazao je on.

Abazović da se probudi iz sna

Đukanović poručuje da bi bilo dobro da se još kratko aktuelni premijer probudi iz sna.

“On je zarobljenik tri svoje teške zablude. Prva, koju nam je uporno ponavljao kako se očekuje aber od nekoga, razumio sam iz Vašingtona, ko će počistiti političku scenu Crne Gore i otvoriti mu prostor da bude onoliko veliki na toj sceni koliko je on zamislio da može da bude. To nije ozbilja politika, to što on očekuje je Diznilend. Kazao sam više puta da se nikada za mojih 30 godina vršenja vlasti nije pojavio niko ko bi u mom slučaju, i u slučaju bilo kog drugog pojedinca u Crnoj Gori ko bi sebi dao za pravo za tu vrstu sugestije. Dakle, nema tih sugestija, nema tog diktata sem u pogrešnoj percepciji stvari od strane Dritana Abazovića”, istakao je Đukanović.

Druga zabluda je, dodao je on, da se vječito može vrtjeti izanđala teza o kriminalizovanom DPS-u i o DPS-u kao organizovanoj kriminalnoj grupi.

“To je bila teza koja poslužila kao faktor za ujedinjenje opozicije nakon tridesetogodišnjih političkih gubitaka. Poslužila je tom cilju i došlo je do promjene vlasti i ja smatram da bez obzira na sve štete koje je Crna Gora pretrpjela u ove dvije godine korisno je iskustvo  da se vidi šta je alternativa tadašnjoj vlasti”, kazao je on.

Ali, naglašava, danas živimo već dvije godine kasnije i nakon te dvije godine, kao što vidimo “nema leševa iz ormara prethodne vlasti, nema optužnica protiv bilo kog pojedinca iz izvršne i parlamentarne vlasti koju je predstavljala DPS.”

“Dakle, imamo opet samo iluziju od strane aktuelnog premijera i njegovih političkih istomišljenika da bi to mogla biti mantra koja će ih i dalje održavati u statusu političke važnosti u Crnoj Gori. Danas dvije godine kasnije smo pred novim izazovom da ustanovimo kakve su se sve nezakonitosti, neustavnosti, kakav se sve kriminal i kolika sve izdaja dogodila u ove dvije godine. To je danas izazov za Crnu Goru”,  kazao je Đukanović.

Naglasio je da je uvjeren  da su u preuveličavanju svojih rezultata, tokom ove dvije godine u pravu u samo jednom -mnogo će se ispostaviti više i kriminala i mnogo više izdaje tokom ove dvije godine nego tokom 30 godina vršenja vlasti DPS-a,  i nego što će se ikada dogoditi tokom političkoj života DPS-a.

“Treća iluzija je iluzija da smo još uvijek u vremenu medijskog monopola. Medijskog monopola na koji je aktuelni premijer navikao, jer očigledno ima roblem kada se pojave mediji sa nekim kritičkim odnosomprema njegovoj politici. Dakle, sa onim medijskim monopolom kojim je rekao bih dotadašnja kriminalna vladajuća struktura i onim medijskim monopolom koji je dzvoljavao tim medijima da postanu kreatori novih političkih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni. Dakle, i tom je vremenu na sreću Crne Gore došao kraj”, ocijenio je Đukanović.

Istakao je da misli da je jako važno da se aktuelni premijer u tehničkom mandatu probudi i da se suoči sa novim realnostima – da prestane da pčekuje ono što se neće nikada dogoditi ne da bi se politički spasio, “mislim da se politički nakon onog što je uradio politički ne može spasiti”.

“Mislim da je dobro da ne pravi štete u međuvremenu za Crnu Goru, jer mislim da sve ovo, uključujući i poteze koji su juče iznenadno, senzacionalno, apsolutno neodgovorno povučeni u odnosu na ANB i za bezbjednosni sistem Crne Gore su ipak štete koje dalje doprinose institucionalnom ruiniranju Crne Gore, time ugrožavanju supstance crnogorske države i ugrožavanju evrospke budućnosti Crne Gore”, napominje on.

Posljednje vijesti
Ne propustite