31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Đukanović ima odriješene ruke, na stolu tri solucije

Kad je u pitanju davanje mandata za sastav nove vlade, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima odriješene ruke, i može da odluči kako god hoće, a na stolu su tri solucije – da povjeri mandat Miodragu Lekiću, zatim najjačoj poslaničkoj grupi u parlamentu, a to je DPS, budući da Lekić ima samo usmenu podršku nove/stare parlamentarne većine ili da situacija ostane ovakva kakva jeste, ocijenio je novinar iz Rima Željko Pantelić.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG podsjetio kako Đukanović nema pravo po Ustavu da raspusti Skupštinu, već to ona mora sama učiniti, kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora.

“Mislim da se nalazimo u pat poziciji, ako Đukanović ne odluči da povjeri nekome mandat. Onda se nalazimo u nategnutoj situaciji”, smatra Pantelić.

Davanje mandata Lekiću ili nekoj drugoj osobi bio bi dobar način, kako je pojasnio, da se kupi vrijeme kako bi se regulisalo kompletiranje Ustavnog suda, što je uslov za regularnost izbora.

Pojašnjava i da Đukanović ima apsolutno diskreciono pravo da odredi mandatara za sastav nove crnogorske vlade u odsustvu postojanja potpisa crno na bijelo. Pantelić napominje kako u Ustavu nije ni predviđena mogućnost da se imenuje mandatar sa Skupštinom koja je ostala u starom sazivu.

Pojasnio je da u Ustavu precizno stoji da mandatara određuje predsjednik države 30 dana po konstituisanju skupštine.

“A ovdje nijesmo imali konstituisanje skupštine, već je vlada bila oborena, odnosno izglasano joj je nepovjerenje. Tako da je i to jedan od razloga zbog kojih će zakonodavci morati da se pozabaviti time i da to pitanje zakonski riješe”, rekao je Pantelić.

Smatra da je vrlo neizvjesno šta će se dogoditi, i sve zavisi od toga, kako je rekao, kakva će biti procjena Đukanovića.

Osvrnuo se i na održavanje lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar, u uslovima kada Ustavni sud nije funkcionalan: “Ja postavljam pitanje – ako je dovedena u pitanje ustavnost i zakonitost lokalnih izbora 23. oktobra jer nemamo Ustavni sud u svom kapacitetu, kako je moguće da se ide u opšte izbore sa nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu, jer je onda situacija gora budući da se radi o parlamentarnim izborima”.

DRUŠTVOĐukanović ima odriješene ruke, na stolu tri solucije
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite