15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Đukanović: Balkanski nacionalizmi su osvajački, fašisoidni i zlikovački

Rusija se na Zapadnom Balkanu poigrava sa nacionalizmima. Balkanski nacionalizmi su osvajački, oni su fašisoidni i zlikovački, saopštio je doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu slovenačkoj televiziji. Intervju pogledajte OVDJE.

Đukanović je govoreći o vremenu dok je on bio na čelu države kazao da od onog što je važno za državu i društvo ne bi uradio ništa drugačije.

U intervjuu se Đukanović osvrnuo i na prigovore kako je Crna Gora do promjene vlasti u avgustu 2020. bila “zarobljena država”.

“Kada pogledate ono što imamo kao iskustvo posljednje tri godine, kada pogledate to posrtanje Crne Gore nakon promjene vlasti 2020. možda dođete i do drugačijeg zaključka, možda dođete do zaključka da smo išli i brže od realnog, da smo ostvarili i više od mogućeg. Znam za te prigovore da o tome kako je Crna Gora bila “zarobljena” država u vrijeme prethodne vlasti. Hajde da malo izokrenemo tu tezu. Ta Crna Gora koja je bila zarobljena, je voljom NATO primljena u NATO, voljom EU dovedena do vrata EU. Ta Crna Gora”, podvukao je Đukanović.

”Oslobođena” Crna Gora rak rana Zapadnog Balkana

A onda je, kako naglašava, došlo do “oslobođenja” prije tri godine.

“I sada je ta “osbođena” Crna Gora rak rana Zapadnog Balkana. Je li vam to djeluje logično, suvislo. Ne. Djeluje glupo, i glupo je. Ali nemojte da mislite da politička glupost stanuje samo na Zapadnom Balkanu. Ona, nažalost stanuje mnogo šire od Zapadnog Balkana”, naveo je nekadašnji predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ono što je izgledalo da je sahranjeno nakon potpisanog mirovnog sporazuma u Dejtonu ‘95. godine pokazuje se da nije sahranjeno.

“Ono je poraženo ali ostaju u uvjerenju da treba da pokušaju da ostvare svoje ciljeve u nekom novom vremenu. Oni to sada pokušavaju. Zašto misle da je sada dobro vrijeme? Upravo zbog Rusije. Rusija se uvijek poigrava sa antievropskim politikama svuda u Evropi. Na Zapadnom Balkanu se logično poigrava sa nacionalizmima. Tako danas već tri godine na vlasti nemate proevropsku politiku. Nije proevropska politika to ako vam on kaže da je on proevropski političar, a povlači svaki potez koji je antievropski. Služi interesima politike Beograda, služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori, a naravno da je velikorpska politika Beograda produžena ruka ruskih imperijalističkih interesa kako u ovom dijelu Evrope, tako i u Evropi u cjelini”, jasan je Đukanović.

Đukanović je kazao da su balkanski nacionalizmi osvajački, fašisoidni.

“Balkanski nacionalizmi su zlikovački. Danas sve ono što je bio instrumentarij Miloševića devedesetih godina, danas je sve sabrani na jednom mjestu. SPC je najveći instrument prekograničnog djelovanja velikorspke ideologije. Njima Crna Gora djeluje kao najprivlačnija kompenzacija za sve gubitke koje su sebi nanijeli pogrešnom politikom ranih devedestih”, istakao je Đukanović.

On je u intervjuu podvukao da uvijek upozorava da, svako ko iz bilo kog razloga, pravi kalkulaciju, kompromise, sa balkanskim nacionalizmima, taj ne pomaže Balkanu već Balkan gura u novi rat.

Promjenu razumjeli kao otvorena vrata za novu aneksiju

Kaže da je Beograd promjenu vlasti 2020. razumio kao otvorena vrata za novu aneksiju.

“Prorežimski mediji u Beogradu sa nacionalnom frekvencijom vodili su tzv. Izborne bitke za određene gradove. Oni su se ovdje već ponašali kao domaći. Mislim da je Crna Gora prošla jedno trogodišnje iskustvo. Željela je da vidi nešto novo. Mislim da iz dana u da shvata da nešto novo ne mora da bude bolje, da može da bude mnog gore. Sada se postavlja pitanje sa kojom brzinom će crnogorsko društvo uspjeti da se izbori sa svojom greškom tokom prethodne tri godine i da stvori uslove da se ovdje kroz demokratski proces, izborni proces, dođe do odgovorne i kompetentne Vlade koja će nastaviti da Crnu Goru vodi ka Evropi”, poručio je Đukanović.

CDM

POLITIKAĐukanović: Balkanski nacionalizmi su osvajački, fašisoidni i zlikovački
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite