29.8 C
Podgorica
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

Država kupuje akcije EPCG za 15 miliona eura

Vlada Crne Gore planira da kupi akcije EPCG za 15 miliona eura putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da bii bilo šteta za EPCG da, zbog tokova novca, dopusti da se otuđe akcije kompanije u kojima je država vlasnik 88 odsto ove kompanije.

-Zato postoji potrebe da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona eura do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja – rekao je Damjanović.

On je kazao da se radi o legalnom i zakonitom poslu.

-Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja novac za ovo, ponavljam sa 15 miliona eura možemo da kupimo 3,340 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene akcija. Ovo je legalan, zakonit posao, u kojem država pospješuje likvidnost ovog preduzeća, na ovaj način onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još 10 odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države vezane za ovu kompaniju. Ovo je jedini mogući način da se utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanesena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da se akcije kupe od nekog trećeg po cijeni koja je duplo niža od tržišne – rekao je Damjanović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je povodom današnje odluke Vlade izdvojio mišljenje.

-Vjerujem u stručnu i ljudsku namjeru ministra Damjanovića. sa druge strane, 15 miliona je veliki novac za državu, to je novac građana – rekao je on. 

Kazao je da ako neko kupi ove akcije, Vlada ne gubi ni upravljačku ni drugu obavezu ovih akcija. Ovdje treba da se upitamo zašto kupovina akcija. Ali da razjasnimo – ako mi kupimo ove akcije, 15 miliona ćemo uvećati vlasništvo za procenat ili dva. Ukoliko se akcije ponište, nije dobro. Sve što je išlo dosada je išlo pod velom spekulacija – kazao je Ibrahimović, dodajući da je cijeli proces vođen bez resornog ministra.

Odgovarajući Ibrahimoviću, Damjanović je rekao da država ne uvećava faktički vlasništvo na direktan način, ali indirektno pomaže bilansu EPCG. 

Ministar odbrane Raško Konjević je kazao da ne bi volio ova vrsta transakcije ima “neku vrstu skrivene namjere”.

Konjević se pita ukoliko ponoštimo akcije, kakav je uticaj na bilans.

Vlada je na sjednici 13. septembra dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG) da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini izvršna vlast – ako bude htjela – može učestvovati.

Kada je prošle sedmice na dnevnom redu sjednice Vlade bila ova tema Ministratvo kapitalnih investicija je zaduženo da pripremi Informaciju o reralizaciji tih zaključaka za današnju sjednicu, a to se međutim nije desilo, pa je informaicju pripremilo Ministarstvo finansija.

DRUŠTVODržava kupuje akcije EPCG za 15 miliona eura
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...

Šimun: Izgradnjom nove bolnice ispisujemo modernu istoriju zdravstva u Pljevljima

Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova na izgradnji nove Opšte bolnice u Pljevljima po principu ,,projektuj i izgradi”....

Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od nevladinih organizacija koje su smještene u zgradi BEMAX-a, a za kupovinu ili...

Neradni dani povodom Kurban Bajrama 16,17. i 18. jun

Povodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban Bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti neradni dani su 16, 17. i 18. jun, saopšteno je iz Ministarstva rada...
Ne propustite