22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Dom zdravlja Glavnog grada započeo obavezne sistematske preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole

Dom zdravlja Glavnog grada od 1. marta 2024. je započeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

“Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2018. i obavljaju se kod izabranog pedijatra u predhodno zakazanom terminu. Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra. Pregledi se mogu zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja”, saopšteno je iz Doma zdravlja Galvni grad.

Sistematski pregled podrazumjeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete
težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i
kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika.

“Ukoliko se nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom , dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede”, navodi se u saopštenju.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite