11.7 C
Podgorica
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img

Dodik: Pobjeda Trampa otvorila bi vrata nezavisnosti Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da očekuje da će pobjeda Donalda Trampa na predstojećim američkim izborima otvoriti vrata proglašenju nezavisnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodik ističe da se od toga ne odustaje uprkos, kako kaže, upozorenjima Zapada.

U intervjuu koji je na svojim stranicama objavio ruski provladin list Izvestia, Dodik je kazao kako “BiH nestaje” pa će RS stoga tražiti načine da učvrsti svoju samostalnost.

“Čekamo neke velike sile da kažu da (srpski) narod ima pravo na samoopredjeljenje. Nikada nismo odustali od potrebe da jačamo našu Republiku Srpsku”, kazao je Dodik dodajući kako taj entitet neće propustiti priliku da zaštiti svoj status na miran način.

Dodik kaže da bi pobjeda republikanskog lidera u SAD stvorila dobre uslove za odavno proklamovane ciljeve o nezavisnosti entiteta.

“Na primjer, ako se dogodi da Donald Tramp pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, mogu se pojaviti određeni uslovi da se to dogodi. Još uvijek može biti. Mislim da je pogrešno reći da se to nikada neće dogoditi”, kazao je Dodik, koji je prošle nedjelje boravio u Tatarstanu i tamo se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je, kako je sam tvrdio, sat vremena razgovarao iza zatvorenih vrata.

Na pitanje Izvestie je li referendum o nezavisnosti RS moguć već ove godine, Dodik je odgovorio konstatacijom kako će se to tek vidjeti.

Komentarišući mogućnost da se taj entitet po proglašenju nezavisnosti od BiH priključi Srbiji, Dodik je pojašnjavao kako on to posmatra kao pravo na ujedinjenje svih Srba po modelu po kojem su se ujedinile Istočna i Zapadna Njemačka.

U intervjuu, objavljenom tačno dvije godine otkad je Rusija pokrenula osvajački rat protiv Ukrajine, Dodik je otvoreno branio politiku Moskve i zagovarao nastavak pohoda na Ukrajinu uključujući tu tvrdnju da Rusija ima sva prava na Krim “koji nikada nije bio ukrajinski”.

“Vjerujem da Rusija ne bi trebala ostaviti ovo pitanje nedovršenim. Ako ostanu nedovršena pitanja u koja se zapadne sile nastave miješati, pozicija Rusije će oslabiti. Ako se riješe sva pitanja u strateški važnim područjima, to će dati snagu i Rusiji i cijelom svijetu”, izjavio je Dodik

IZVORHINA
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite