25.9 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Dodik i Skupština RS prešli crvenu liniju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK).

Incko je rekao da su države tzv. Kvinte uvijek bile za korišćenje “bonskih ovlašćenja”, ali i neke druge države, ako “ništa drugo ne bi pomoglo”, prenio je sarajevski portal Klix.

“Ja sam spreman da reagujem, ali samo sa PIK. Ne bih to radio sam. U PIK je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonska ovlašćenja, ali odluka još nije donijeta”, dodao je Incko.

Prema njegovim riječima, osim Rusije, ima unutar PIK još država koje smatraju da su najbolja domaća rješenja.

“I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIK ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korišćenje bonskih ovlašćenja”, kazao je visoki predstavnik u razgovoru za Al Džaziru Balkans.

Komentarišući izjavu lidera SDA, SBB i DF, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Incko je rekao da je “crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH”.

“Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Makron bi odmah poslao vojsku”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je temelj svake države i njegove odluke se moraju sprovoditi.

“Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Bilo bi krajnje vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće, onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik”, naveo je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je naglasio da se neće mijenjati teritorija RS.

“Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država”, naveo je Incko.

VIJESTIIZ STRANIH MEDIJADodik i Skupština RS prešli crvenu liniju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite