11 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Do sada donirano 6.800.000 € i 56.000 $

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je da je do sada donirano gotovo 6.800.000 eura i 56.000 američkih dolara.

NKT je danas analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i ocijenilo da su sve državne službe u proteklom periodu pravovremeno i kvalitetno preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog korona virusa, te da se dosadašnje mjere u veoma visokoj mjeri poštuju.

Sa tog aspekta NKT je izrazilo zahvalnost građanima na razumijevanju ozbiljnosti situacije i odgovornom ponašanju i još jednom odlučno pozvalo sve nadležne institucije da u postupanju prema prekršiocima bez izuzetka strogo sankcionišu svako utvrđeno kršenje mjera.

Za narušavanje zdravlja do 8, a u slučaju smrti do 12 godina zatvora 

Nacionalno koordinaciono tijelo je sa zabrinutošću konstatovalo da su uočeni slučajevi da pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju građanima kupovinu napitaka u prenosnoj ambalaži i okupljanje u širem prostoru objekata što predstavlja kršenje naredbe donijete 15. marta.

Uz podsjećanje da takvi postupci predstavljaju rizik po zdravlje i živote građana NKT upozorava da je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine za nepostupanje „po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti“, te da je za slučajeve kada usljed djela o kojem je riječ bude teško narušeno zdravlje nekog lica propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju smrti do dvanaest godina zatvora.

Takođe je uočeno da pojedini privredni subjekti, a prije svih kompanije koje izvode građevinske radove, prevoze zaposlene u uslovima koji isključuju obaveznu socijalnu distancu.

Tim privrednim društvima se, uz razumijevanje napora da održe poslovanje u otežanim epidemiološkim okolnostima, sugeriše da upodobe prevoz zaposlenih i organizaciju rada naredbama i preporukama.

TVCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite