25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Do 27. avgusta rok za pokušaj smjene predsjednika SO Zeta; Krstović: Nestabilnost produkuju strukture iz bivšeg DF-a

Odbornici koalicije “Za budućnost Zete” četvrti put bojkotuju sjednicu na kojoj je trebalo da se razmatra njihova inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Luke Krstovića.

Oni se čvrsto drže zahtjeva iz vrha partija koje čine njihovu koaliciju (Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije) da ne glasaju za smjenu Krstovića kako bi dali doprinos “koji može biti presudan u formiranju nove vlade”.

Potpredsjednik SO Novica Pejović iz Demokratske Crne Gore, konstatovao je na početku zasijedanja da opet nema kvoruma, a o novom terminu sjednice javnost će, kako je rekao, biti obaviještena blagovremeno.

Sjednici, čija je tema bila smjena Krstovića, prisustvovali su odbornici Demokrata i Demokratske partije socijalista (DPS).

Prvi čovjek lokalnog parlamenta Luka Krstović je ukazao da od 27. maja teče rok od tri mjeseca koji propisuje Zakon o lokalnoj samoupravi, a u okviru koga može biti održana sjednica po istoj tački dnevnog reda. Ne očekuje da će biti povučena inicijativa o njegovoj smjeni.

– Sjednicu sam zakazao 27. maja  u skladu  Statutom, Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupra.  Tako da je finalni rok za njeno održavanje 27. avgust. Vidjećemo kako će se stvari odvijati u preostalim danima, ali ne bih mogao dati nikakav dalji komentar u odnosu na to – istakao je Krstović.

On ostaje pri stavu da je, iz ugla Demokrstske Crne Gore, vladajuća koalicija u Zeti stabilna. 

– Mi nismo neko ko produkuje nestabilnost u koaliciji. Iz našeg ugla, ta koalicija je stabilna. Nestabilnost svojim neodgovornim ponašanjem prema koalicionom partneru i prema cijeloj Zeti i građanima produkuju strukture iz nekadašnjeg Demokratskog fronta – istakao je Krstović.

Komunikacija sa odbornicima i predsjednicima Klubova odbornika je, kako kaže, redovna i odluke se donose na nivou kolegijuma.

– Tako da tu nema nikakvog zastoja. Mislim da je ovaj predsjednik SO u prethodnom periodu dao dosta odgovora, a očigledno je deficit odgovora od onih koji ne dolaze na sjednice. Oni treba da u narednom periodu daju odgovore građanima Zete, a ne meni kao predsjedniku Skupštine, zbog  čega se ovako ponašaju i zbog čega su u potpunosti stopirali najmlađu lokalnu samoupravu koja treba da “potrči”, a ne da joj se “polome obije noge” – naglasio je Krstović.

Odbornici ZBCG inicirali su smjenu Krstovića sa čela SO optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine kada je u pitanju zakazivanje sjednice na kojoj bi se razmatrao zahtjev te koalicije za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Odbornici ZBCG su u saopštenju, kojim su najavili nedolazak na prvu sjednicu SO Zeta o smjeni Krstovića, kazali da tim demonstriraju spremnost da nastave koalicionu saradnju sa Demokratama, ali uz jasan stav da Krstović više ne može biti na čelu lokalnog parlamenta i da ta partija treba da predloži drugog kandidata za tu funkciju.

Međutim, u Demokratskoj Crnoj Gori su jasno poručili da neće biti predložen novi kandidat za predsjednika lokalnog parlamenta i da nema razloga za bojkot sjednica od strane bivšeg DF-a.

Vlast u Zeti čine koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i Socijalistička narodna partija. Od ukupno 32 odbornička mjesta, koaliciji ZBCG je pripalo pola, odnosno njih 16. Preostalih 16 mjesta u lokalnom parlamentu dijele DPS sa osam odbornika, Demokrate šesti SNP kojoj je pripalo jedno odborničko mjesto. Doskorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

pobjeda.me

POLITIKADo 27. avgusta rok za pokušaj smjene predsjednika SO Zeta; Krstović: Nestabilnost...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite