37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Đukanović: Obnovili smo državu, obnovićemo i crkvu

Velikosrpski nacionalizam morao je malo utihnuti nakon 2006, ali nikada se nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću, i dalje sanjajući svoj san da se prekomponuje Balkan, napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrtvatska, a da ostali nestanu, kazao je lider DPS-a Milo Đukanović na sinoć održanoj sjednici Opštinskog odbora DPS-a Tivat.

– To je otprilike taj plan koji je oduvijek postojao i devedesetih godina i koji je koštao naše prostore velikog broja žrtava. Dakle, niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije. I umjesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-im godinama, umjesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih ideja jeste velikosrpski nacionalizam koji, koristeći se SPC pokušava da Crnu Goru i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države – rekao je Đukanović.

On je poručio da je to nešto “sa čim se ne slažemo i prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor”.

– To je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u Crnoj Gori – jasan je Đukanović.

Đukanović je komentarisao iZakon o slobodi vjeroispovijesti, istakavši da se radi o zakonskom rješenju koje je temeljno, dugo i kvalitetno pripremano duže od četiri godine, uz javne rasprave.

Valorizacija crkvene imovine

Naglasio je da se ovim pravnim aktom mijenja zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti.

Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, istakao “nekoliko učestalih manipulacija koje se u vezi sa zakonom plasiraju u javnosti”.

Komentarišući lokalne izbore u Tivtu, Đukanović je rekao da su oni prilika da na odgovoran, jasan i ubjedljiv način predstavimo učinke vršenja vlasti i u Tivtu i u Crnoj Gori.

– Imamo više nego dovoljno argumenata u svojim rukama. Mislim da smo mnogo, mnogo vrijednog uradili za Crnu Goru u posljednje četiri godine, a jednako tako mislim da je napravljeno u Tivtu. Ne dozvolimo da ova konfuzija koja je stvorena i u kojoj mešetari pokušavaju da nešto profitiraju, da zamagli bilo koji dio onoga što je naš rezultat, naš kapital jedne otvorene komunikacije sa građanima – zaključio je Đukanović.

Kao prvu manipulaciju, izdvojio je tvrdnju da se nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, apsolutna neistina.

Sa sjednice Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu

– Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva – rekao je Đukanović, istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

– Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji, logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička – nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno – istakao je Đukanović.

On je naglasio da je u svim temeljnim dokumentima očigledno da je imovina koja je data na korišćenje CPC je bila državna.

– Eksplicitno tamo stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa. U periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom. Kada smo ustanovili kasnije o čemu se radi, pokrenuli smo postupak vraćanja imovine onome kome pripada. Ne može biti riječi zaista ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve – rekao je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i, kako se ističe, na drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti, a ona se odnosi na tvrdnje da neko želi da turistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

– To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji –  izjavio je Đukanović.

Crnogorci neće izgoniti Srbe iz crkve

Manipulacija

U nastavku svog izlaganja predsjednik DPS se zadržao na manipulaciji koju često u javnosti plasiraju predstavnici SPC i njima bliskih opozicionih stranaka, a to je da se želi uzeti imovina od SPC i dati CPC, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori.

O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove. Na Balkanu je uvijek bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi, naspram toga u Crnoj Gori smo imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za Crnu Goru, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006. godine. Drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali – nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori –  rekao je Đukanović.

I naš poziv svima je, kako je rekao, bio “ako ste zaista u toj vjerskoj misiji, ako mislite o tome kako da se zaštite i afirmišu interesi jedne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a naravno o drugim vjeroispovijestima vode računa oni koji su na čelu tih crkava, dakle, ako ste u toj misiji, lako ćemo se dogovoriti”.

– Ali, nama se čini da vi nijeste u toj misiji. Nama se čini da ste u misiji posrbljavanja Crne Gore. Čini mi se da želite da vratite Crnu Goru u onu pređašnju predstavu kako je Crna Gora druga srpska država. I to je zapravo suštinsko neslaganje velikosrpskog nacionalizma sa crnogorskom nezavisnošću – rekao je on.

Multietničnost

U svom govoru predsjednik DPS-a se osvrnuo i na multietničnost Crne Gore.

– To najvrijednije nasljeđe svakog od nas ko je doprinio toj politici kojeg ostavljamo svom potomstvu, da shvate da ne treba da se prebrojavamo po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, da ne treba ni slučajno da se gledamo preko nišana, da treba da shvatimo da su razlike koje nosimo naše bogatstvo, a ne naša nevolja – rekao je Đukanović

On je prokomentarisao učestale, kako se navodi, manipulacije da se DPS bavi ustrojstvom crkve.

– Grozna je manipulacija da se partija bavi pitanjem crkve. Veoma jasno i sa veoma jasnom porukom – ni DPS ni ja nemamo ambiciju da uređujemo odnose unutar crkve, ali imamo vrlo jasnu namjeru da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna uređenja – a to je odvojenost cvrkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti za svakog ko želi da upražnjava svoja vjeska prava i slobode. Niko nikome od vas neće određivati đe ćete da pođete, u koju crkvu, niko vam iz partije ne može osporavatio vaše vjersko pravo. Kazali smo ponoviću – svako od vas treba da ide u skladu sa svojim navikama u svoju crkvu, da se pomoli bogu, zapali svijeću, da krsti koga želi…To je nešto što je sastavni dio civilizacijskog i demokratskog poimanja slobode svakog čovjeka od strane DPS. Ali isto tako – ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta – kazao je Đukanović,

GLAVNAĐukanović: Obnovili smo državu, obnovićemo i crkvu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite