27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Đukanović: Ne idem u Sarajevo, u Srebrenicu ako me pozovu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da 2. marta neće ići u Sarajevo, iako su ga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvala u posjetu toj zemlji.

Predsjedništvo BiH je, sa dva glasa za i jednim protiv, usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore. Za posjetu Đukanovića su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik bio protiv.

Đukanović je, u intervjuu sarajevskoj TV “Face”, govoreći o situaciji nastaloj protivljenjem Dodika da dođe u BiH, rekao da je nedavno u Briselu kazao predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću da je protiv toga da se insistira na toj posjeti.

“I rekao sam mu, uz svu zahvalnost njemu i Džaferoviću, nemojte da osjećate nikakvu nelagodu, ja je ne osjećam. I koliko se god ko trudio, ne može od mene napraviti neprijatelja ni BiH, ni Republike Srpske”, poručio je Đukanović.

On je poručio da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

Predsjednik Crne Gore je odgovorio i na pitanje da li će ići u Srebrenicu ako bude pozvan.

“Naravno. Stav Crne Gore i moj je tu jasan. Ako treba i prisustvom pokazati pijetet prema žrtvama tog genocida, pa kakav je problem. Naprotiv”, poručio je Đukanović.

Đukanović je, komentarišući situaciju u BiH, upozorio da “nas svako pristajanje na cijepanje te države nezadrživo vraća u rat”.

On je poručio kako očekuje efikasnu akciju međunarodne zajednice za povratak BiH u punu stabilnost i stvaranje pretpostavki za njenu bolju funkcionalnost.

izvor: RTCG

 

GLAVNAĐukanović: Ne idem u Sarajevo, u Srebrenicu ako me pozovu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite