15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Đukanović: Ne idem u Sarajevo, u Srebrenicu ako me pozovu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da 2. marta neće ići u Sarajevo, iako su ga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvala u posjetu toj zemlji.

Predsjedništvo BiH je, sa dva glasa za i jednim protiv, usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore. Za posjetu Đukanovića su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik bio protiv.

Đukanović je, u intervjuu sarajevskoj TV “Face”, govoreći o situaciji nastaloj protivljenjem Dodika da dođe u BiH, rekao da je nedavno u Briselu kazao predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću da je protiv toga da se insistira na toj posjeti.

“I rekao sam mu, uz svu zahvalnost njemu i Džaferoviću, nemojte da osjećate nikakvu nelagodu, ja je ne osjećam. I koliko se god ko trudio, ne može od mene napraviti neprijatelja ni BiH, ni Republike Srpske”, poručio je Đukanović.

On je poručio da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

Predsjednik Crne Gore je odgovorio i na pitanje da li će ići u Srebrenicu ako bude pozvan.

“Naravno. Stav Crne Gore i moj je tu jasan. Ako treba i prisustvom pokazati pijetet prema žrtvama tog genocida, pa kakav je problem. Naprotiv”, poručio je Đukanović.

Đukanović je, komentarišući situaciju u BiH, upozorio da “nas svako pristajanje na cijepanje te države nezadrživo vraća u rat”.

On je poručio kako očekuje efikasnu akciju međunarodne zajednice za povratak BiH u punu stabilnost i stvaranje pretpostavki za njenu bolju funkcionalnost.

izvor: RTCG

 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite