15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Đukanović: Crna Gora izvjesno pred izborima, nadam se da će se desiti za dva-tri mjeseca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je, sudeći prema pregovorima parlamentarnih partija, država izvjesno pred skorijim parlamentarnim izborima. Smatra da bi bilo korisno kada bi u najkraćem roku, od dva-tri mjeseca, imali prijevremene izbore.

“Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba što prije doći do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu nagađati. Ali izvjesno mogu reći – čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle političke većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ne može da generiše stabilnu političku Vladu”, ocijenio je Đukanović u intervjuu za Euro News Albania.

Očekuje da će, nakon izbora, Crna Gora dobiti stabilnu vladu koja će nastaviti da je vodi putem evropskog napretka.

“Ove dvije godine novog političkog iskustva smatram izgubljenim. To su dvije godine u kojima su se generisali problemi u finansijskom, ekonomskom, institucionalnom, pravnom planu. Crna Gora je zastala u pregovorima sa EU i to su razlozi zbog kojih mislim da je Crnoj Gori potrebna snažna, politička, odgovorna vlada. Tu političku vladu očigledno ne možemo dobiti na temelju rezultata iz avgusta 2020. godine”, smatra Đukanović.

“Abazović politički manipulant”

Prema njegovim riječima, Vlada Dritana Abazovića je Crnu Goru vratila u prošlost na neodgovoran način potpisujući tzv. temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Jedno veoma teško istorijsko nasljeđe pokušala je da riješi preko noći na način koji je štetan za interese Crne Gore. Zbog toga ja ta Vlada izgubila povjerenje, ali, nažalost, Crna Gora još nije počela da koristi priliku ubrzanog pristupa Evropskoj uniji”, kazao je Đukanović.

Smatra da je potpisivanje ugovora sa SPC bila, kako je rekao, solo akcija Abazovića.

“Definitivno za to nije imao podršku najjačih političkih partija, počev od one koja je dala podršku manjinskoj vladi. Moje uvjerenje je da ugovor koji je na snazi nije izum Abazovića, niti njegovog kabineta. Mislim da je jednostrana rješenja u tom ugovoru kreirala SPC, a Abazović je taj koji je prihvatio takav aranžman i nametnuo Crnoj Gori obaveze koje bi mogle imati dugoročnu štetu po njene nacionalne interese”, naglasio je Đukanović.

Nema nikakve sumnje, ističe on, da će institucije i građani Crne Gore koristiti ustavno-pravne mogućnosti da pred nadležnim sudovima pokrenu proceduru ispitivanja utemeljenosti ovog ugovora.

“Naravno, u besprekornom institucionalnom redu ćemo doći do odgovora da li je to što je uradila Vlada Abazovića u interesu Crne Gore i u skladu sa njenim ustavno-pravnim sistemom”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Abazović je na tom, kao i po mnogim drugim pitanjima, neuspješni politički manipulant.

“Nema sumnje da je Crnoj Gori potreban taj ugovor, ali to ne znači da ideju treba realizovati na način na koji je to uradio Abazović – zakulisno, mimo demokratske procedure, bez konsultacija stručne, naučne i politički relevantne javnosti”, ocijenio je Đukanović.

“Abazović nije diskriminisan, već kažnjen”

On je istakao da nije tačna tvrdnja da je Abazović diskriminisan kao etnički Albanac, već je kažnjen gubitkom povjerenja u parlamentu jer je neodgovorno zastupao Crnu Goru i nije vodio računa o njenim nacionalnim interesima.

“Postoji veoma duga tradicija dobrog odnosa Crne Gore sa svim etničkim grupama koje žive na našem prostoru, dobro je iskustvo upravo u odnosima sa albanskom manjinom u Crnoj Gori, kao i sa državama Albanijom i Kosovom. Neće biti da je Abazović jedini diskriminisani etnički Albanac u Crnoj Gori koju dokazuje time što je dobio priliku da u građanskoj Crnoj Gori bude premijer države”, naglasio je Đukanović.

“Rusija nije odustala nakon neuspješnog državnog udara”

Predsjednik smatra da su i danas veoma ozbiljne i prijeteće potencijalne posljedice po Zapadni Balkan zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Rusija, nakon neuspješnog državnog udara u Crnoj Gori, nije odustala. Rusija je nastavila da razvija sve sofisticiranije forme i sadržaje svog hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, uključujući i definisanje čvrstih partnerstava sa državama na Zapadnom Balkanu. Tako da Rusija u svojim antievropskim namjerama nije sama na Zapadnom Balkanu”, istakao je Đukanović.

POLITIKAĐukanović: Crna Gora izvjesno pred izborima, nadam se da će se desiti...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite