18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

DIO RUSKE CRKVE SE PROTIVI KIRILU: Dvojicu ruskih arhijereja saslušava i FSB?

Mitropolit saratovski i voljski Longin Korčagin i episkopa pokrovski i nikolajevski Pahomij Burskov, obojica iz Ruske pravoslavne crkve, očekuju istražni postupak u kojem će se utvrditi da li su javnim pozivima na liturgije tokom režima samoizolacije prekršili zakon – objavio je portal „Регион 64” iz Saratova, grada oko 850 km jugoistočno do Moskve.

U istragu su, navodi se, uključeni tužilaštvo, Federalna služba bezbjednosti (FSB), te istražni komitet (следственный комитет) – federalni organ sa ovlašćenjima za istrage krivičnih djela.

Longin se 18. aprila preko Fejsbuka obratio vjernicima svoje eparhije i rekao da se ne može složiti sa odlukom o ograničavanju crkvenih pośeta za Vaskrs.

„Već postoje primjeri snažnoga pritiska na one koji dođu u hramove, slično kao kod starije generacije hrišćana koji su preživjeli sovjetske progone. Svaki takav primjer, uz moj blagoslov, biće snimljen, tako da izvršioci ovih ludih naloga mogu kasnije da budu pozvani na odgovornost“, obećao je Longin.

I vladika Pahomij je javno sugerisao vjernicima da idu u crkve, uprkos zabrani i naveo da crkve u njegovoj eparhiji neće biti zatvorene za vjernike.

„Poznavajući i razumijevajući posljedice svojih postupaka, djelujući kao dio organizovane grupe za suzbijanje odluka državnih organa u borbi protiv rasta koronavirusnih infekcija”, naveo je Pavel Galaktionov, regionalni političar u Saratovu, „mitropolit Longin i episkop Pahomij su svojim akcijama za privlačenje vjernika u crkve stvorili prijetnju sa ozbiljnim posljedicama u obliku masovne bolesti građana”.

Nakon naredbe državnih sanitarnih vlasti, patrijarh Kiril Gundjajev je, preko arhijereja ovlašćenih iz uprave Moskovske patrijaršije, prije desetak dana izdao obavezujuća uputstva da se hramovi do daljnjeg u najvećim aglomeracijama Rusije zatvore za vjernike.

Longin i Pahomij, dvojica arhijereja iz provincije, nikako nijesu usamljeni u svojim stavovima kojima se opiru uputstvima. Kako ocjenjuju mjerodavni analitičari, jerarhijom Ruske crkve se širi pokret nezadovoljstva – uperen protiv patrijarha Kirila.

Sergej Čapnin, koji je 2009-2015. bio urednik službenoga glasila „Журнал Московской Патриархии”, taj pokret naziva: kovid-disidentski. Ali tvrdi da je pandemija samo povod, a ne suština nezadovoljstva.

U juče objavljenome autorskome tekstu, pod naslovom „Praznik neposlušnosti” (objavićemo ga integralno u prijevodu kasnije danas na „Anteni M”), Čapnin piše:

„Spontani pokret kovid-disidenata postao je oličenje duboke unutrašnje krize u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Ova kriza imaće vrlo ozbiljne posljedice: sistemske je prirode i dotiče se najośetljvijih pitanja crkvenoga upravljanja i odnosa Crkve i države. Zapravo, kovid-disidenti izašli su iz potčinjenosti patrijarhu”.

„Kiril se neće moći samostalno nositi sa fundamentalistima, jer praktično nema stvarne poluge za upravljanje Crkvom u kriznoj situaci”, procjenjuje Čapnin. „Jedini izlaz je da se pribjegne pomoći države i zatraži od nje da kazni one koji u jerarhiji prekrše njegova uputstva i tako ugroze zdravlje drugih građana. Međutim, za patrijarha je to teška odluka”.

Poznati ruski multimedijalni novinar Konstantin Egert ocjenjuje u komenatru za „DW” da se „era Kirila bliži kraju”, jer je „poglavar Ruske crkve okrenuo protiv sebe Kremlj, inteligenciju i pravoslavne fundamentaliste”.

„Patrijarh Kiril se urušio – kao administrator, de facto političar i javna ličnost”, nastavlja Egert. „Ako će sadašnji režim vjerovatno preživjeti pandemiju, postoje velike sumnje oko poglavara Ruske crkve. Mnogi članovi episkopata, Kremlj, kao i javnost, i crkvena i anticrkvena, imaju razloga da traže njegovo uklanjanje. Ali čak i ako formalno zadrži patrijaršijski prijesto, autoritet Kirila ovoga proljeća je pretrpio takve udarce da se neće moći oporaviti”.

Piše: Vladimir Jovanović (ANTENA M)

DRUŠTVODIO RUSKE CRKVE SE PROTIVI KIRILU: Dvojicu ruskih arhijereja saslušava i FSB?
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite