32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

“Dijalog protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti”

Dijalog ekspertskih timova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti za argumente druge strane, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, nakon sastanka sa predstavnicim Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Argumenti koje smo čuli su stručni iako su međusobno suprotstvljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja”, poručio je Pažin i dodao da razgovore nastavljaju naredne sedmice.

Prvi sastanak ekspertskih timova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti protekao je u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga, saopštio je Dragan Šoć, član tima Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon danas održanog sastanka. Predstavnici Vlade su, kako je kazao, otvoreni za razgovor o izmjenama zakona.

“Dogovorili smo se da sljedeći sastanak bude u srijedu, a da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog koji je podnijet na prošlom sastanku i da daju kontra predloge, kaže Šoć.

Apeleju na građane da na litijama pokažu da podržavaju zahtjeve legitimne crkve. Problem je, ističe Šoć, sam Zakon, a ne kako ga primijeniti. Na vladinom tvieter nalogu navodi se da su posvećeni dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore.

Premijer Dusko Marković, govoreći o dijalogu sa crkvom, kazao je da se razgovara o pojedinim članovima Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o tome da li će se Zakon primjenjivati.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da sljedeći sastanak bude u srijedu.

„I da oni u međuvremenu daju komentar na predlog za izmjene i dopune Zakona koji im je podnijet na prethodnom sastanku. Očekujemo da daju ne samo svoj komentar, nego eventualne kontrapredloge na ovaj naš predlog“, dodao je Šoć.

On je kazao da je suština izmjena koju su predložili da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene.

„U smislu da, umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori, a to je da onaj ko osporava nečiju svojinu,ima mogućnost da to dokaže u redovnom prevnom postupku“, precizirao je Šoć.

On je apelovao na građane da, u međuvremenu, „svojom snagom i brojnošću na sljedećim litijama pokažu da i dalje podržavaju zahtjeve legitimne crkve“.

„Vjerujem da će to doprinijeti da u sljedećim razgovorima predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti, nego u samom zakonu, i vjerujem da će to dati konačno pozitivni rezultat“, rekao je Šoć.

Predstavnici Vladinog ekspertskog tima nijesu davali izjave nakon sastanka koji je trajao više od četiri sata.

Na Vladinom Tviter nalogu saopšteno je da je Vlada je posvećena dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore.

Vladu je u razgovoru predstavljao potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve bili su koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke – advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić.

rtcg/mina

DRUŠTVO"Dijalog protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite