27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

DF: Ustav daje pravo Skupštini da smijeni Đukanovića, izmišljene prepreke su njegova zaštita

Iz Demokratskog fronta oglasili su se saopštenjem u kojem navode da je predjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav i da ga treba smijeniti. 

Oni navode da Skupština ima većinu za njegovu smjenu i da joj je Ustav dao to pravo. Dodaju da “sve izmišljotine i proceduralne prepreke” služe kako bi zaštitile Đukanovića.

-Aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je veoma jednostavna. U situaciji kada je predsjednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima- navode iz DF-a,

Dodaju da “nasilje predsjednika treba Skupština da zaustavi njegovom smjenom i raspisivanjem predsjedničkih izbora.”

-Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsjednik drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cijele CG, i rekao u sebi: “Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav”. To može da vidi i učenik osnovne škole. Za to ne treba Ustavni sud da bi se utvrdilo, dovoljno je samo zastupati istinu i biti čistog obraza. Zašto je predsjednik prekršio Ustav? Zato što nije radio ono što Ustav traži, nego ono što on želi- navode iz DF-a.

Nije, kako kažu, slučajno u Ustavu zapisano da predsjednik u postupku predlaganja mandatara “razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”.

-Sa svim predstavnicima, ne samo sa nekim i to je imperativna norma. To znači da mora, ne da može. Mora! Da li je predsjednik to uradio? Ne! On je pozvao na razgovore jedne, a ne druge. Pozvao je neke, a ne sve političke partije. Time je ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne smije, već je time uskratio pravo jednim partijama da daju svoje mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio. Tako je prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom. Svojom samovoljom, on je pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primjera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara.

On je birao koga će pozvati, a nije pozivao one koje mora pozvati i zato je tim činom drastično prekršio najviši pravni akt svoje zemlje. Neka neko ustane i kaže da ovo što je uradio predsjednik CG po Ustavu i mi smo spremni da se povučemo i kažemo: “Izvinite, nismo vidjeli da to što kažete piše negdje u našem pravu”.

Zbog toga je ovaj nečuveni pokušaj službene podjele naroda na one koji su omiljeni predsjedniku i one sa kojima predsjednik ne želi da razgovara urađen sa sviješću da se time krši prvi princip demokratije, da svi građani imaju ista prava, što je ne samo kršenje Ustava, nego i krivično djelo povrede službene dužnosti kojim se funkcija zloupotrebljava da bi se jednima donijela korist, a drugima šteta- dodaju u saopštenju.

Iz DF-a tvrde da su takvim činom dobili oni koje žele da nasilno spriječe većinu da konstituiše vlast.

-A štetu su pretrpjeli oni kojima je uskraćeno pravo zagarantovano Ustavom. Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrebio za vlastiti interes i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone CG. To je zabranjeno i kažnjivo. Zna to i sam predsjednik, i bilo bi prirodno i moralno, dok teku ovi procesi utvrđivanja njegove odgovornosti, da podnese ostavku i dâ pravo institucijama da bez uticaja i pritiska sagledaju sve ove nesporne činjenice i donesu zakonitu odluku- zaključili su.

SAOPŠTENJA POLITIČKIH PARTIJADF: Ustav daje pravo Skupštini da smijeni Đukanovića, izmišljene prepreke su njegova...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite