32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Detaljan opis, uputi i pravila mjera koje su na snazi od 4. maja!

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost ga izmjene pojedinih naredbi i formulisanje obavezujućih uputstava kako bi se, shodno najavi, od ponedjeljka 4. maja omogućio:

– Rad prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija i dr.);

– Gradski taxi prevoz;

– Lokalni javni gradski prevoz u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze novim koronavirusom; i

– Odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Novim mjerama, koje stupaju na snagu objavljivanjem, a primjenjuju se od 4. maja propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. Takođe je propsano da je odgovornost poslodavca da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera, od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

Za pojedine djelatnosti propisane su posebne obaveze.

I Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace obavezni su:

1. Da obezbijede na ulasku/izlasku iz objekta potrošačima sredstva za dezinfekciju ruku preporučuje Institut za javno zdravlje Crne Gore.

2. Da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na 10 m² površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između potrošača, odnosno potrošača i zaposlenih.

3. Da obezbijede u većim objektima u kojima se obavlja trgovina na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi i sl.) kontrolu broja potrošača koji ulaze u objekat i izlaze iz njega kao i odvojenost zaposlenih na kasama od potrošača prozirnim pleksiglas pločama/panelima.

4. Da obezbijede da svi zaposleni, uključujući i prodavce na zelenim pijacama i potrošači, nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

5. Da obezbijede/označe rastojanje od najmanje 2 m između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i u sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu.

6. Da istaknu na ulazu u prodajni objekat na vidnom mjestu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu.

II Privredna društva i preduzetnici koji se bave zanatskom djelatnošću, servisiranjem i održavanjem opreme, alata, uređaja, motornih vozila, građevinskih i poljoprivrednih mašina, tehničkim pregledom vozila obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da na 10 m² površine objekta može da se nalazi samo jedan korisnik usluge, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga, odnosno korisnika i pružaoca usluga.

2. Korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

3. Nošenje zaštitne maske za zaposlene i korisnike usluga.

III Privredna društva i preduzetnici koji pružaju frizerske i kozmetičke usluge obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga, a ako to nije moguće da obezbijede pregradu između radnih stolica (od neupijajućeg materijala u visini od najniže 2 m).

2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

3. Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana na licu kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

IV Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge fitnes centara i teretana obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga.

2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

3. Zaposleni su u obavezi da nose zaštitnu masku, osim prilikom aktivnog treninga / vježbanja.

4. Korisnici usluga fitnes centara i teretana su u obavezi da prilikom promjene mjesta vježbanja i promjene sprave na kojoj vježbaju adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju površinu i spravu gdje su vježbali, uključujući i druge mjere, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlja Crne Gore.

V Priređivači igara na sreću u kladionicama i kockarnicama obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m².

2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

3. Da zaposleni i igrači u ovim objektima su u obavezi da nose zaštitne maske i poštuju mjeru fizičke distance od najmanje 2 m.

4. Igrač u objektu u kojem se priređuju igre na sreću mora koristiti svoju olovku.

5. igrači u objektu u kojem se priređuju igre na sreću u obavezi da poslije svakog korišćenja aparata za igre i igraćih pomagala adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju apparat, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlja Crne Gore.

Rad kazina je i dalje zabranjen.

VI Državni organi, organi državne uprave i lokalne uprave, banke, Pošta i druga pravna lica obavezni su:

1. Da u šalter salama organizuju rad sa građanima na način da u isto vrijeme u sali može da boravi samo jedno lice na 10 m² uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnika usluga.

2. Da postave paravan (od providnog neupijajućeg čvrstog materijala) između zaposlenog i korisnika usluge.

3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

4. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje.

VII Ustanove kulture (biblioteke, arhivi, muzeji i galerije) obavezne su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga.

2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

3. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje.

VIII Stomatološke zdravstvene ustanove obavezne su:

1. Da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

2. Da u isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između pacijenata.

3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulasku/izlasku iz ordinacije

4. Da svi zaposleni poštuju procedure rada i nose ličnu zaštitnu opremu, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje i Stomatološke komore Crne Gore.

IX Vlasnici vozila za prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa obavezni su da obavljaju prevoz samo uz primjenu mjera prevencije (nošenje zaštitnih maski, bez mogućnosti stajanja u vozilu), u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

Na snazi je obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, osim za organizovani prevoz zaposlenih.

Ova zabrana ne odnosi se na javni gradski i lokalni prigradski autobuski i kombi prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa.

X Taksi prevoznici koji obavljaju auto-taksi prevoz unutar teritorije jedinice lokalne samouprave (gradski taksi prevoz) obavezni su:

1. Da prevoz lica vrše na način da u vozilu budu najviše dva lica koja su smještena na zadnjem sjedištu vozila i da ta lica i vozač nose zaštitne maske.

2. Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici (kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta) sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XI Pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge iznajmljivanja vozila (rent-a-car) obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u kojem se vrši iznajmljivanje vozila na 10 m² površine objekta može da se nalazi samo jedno lice.

2. Zaposleni i korisnici usluga obavezno nose zaštitne maske unutar objekta za iznajmljivanje vozila.

3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta

4. Da dezinfekuju unutrašnjost vozila za iznajmljivanje sredstvima za dezinfekciju prije ulaska korisnika usluga u

vozilo, kao i nakon vraćanja vozila od strana korisnika usluge, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XII Pravna lica koja osposobljavaju kandidate za vozače (auto škole) obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u prostorijama za teorijsku nastavu i polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita na 4 m² površine prostorije može da se nalazi samo jedno lice.

2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz ovih prostorija.

3. Zaposleni i korisnici usluga obavezni su da nose zaštitne maske, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m.

4. Auto škole u obavezi su da prije i nakon korišćenja vozila za praktičnu obuku kandidata i polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita dezinfikuju unutrašnjost vozila sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XIII Poljoprivredni proizvođači i lica koja imaju kuće/vikendice sa zemljištem u drugim opštinama mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće/vikendice:

1. Uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa Internet sajta Instituta za javno zdravlje i popuniti. (Podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biće predmet kontrole.)

2. Uz obavezno izbjegavanje kontakta sa drugim licima (osim članova porodičnog domaćinstva).

3. Uz obezbjeđivanje fizičke distance od najmanje 2 m prilikom obavljanja poslova na poljoprivrednom gazdinstvu.

XIV Lica koja posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, odnosno dozvolu za plovilo mogu da se prevezu do mjesta u kojem treba da obave ribolov, odnosno u kojem posjeduju dozvolu za plovilo.

1. Lica koja imaju ove dozvole obavezna su da ih nose sa sobom.

XV Zaposleni u javnom sektoru obavezni su da tokom rada u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske.

XVI Od zabrane kretanja i zadržavanja na javnim površinama više od jednog lica izuzimaju se članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva uz obavezu držanja fizičke distance od najmanje 2 m u odnosu na druga lica.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju, preporučio svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže rad zaposlenih od kuće budući da epidemiološka situacija još uvijek ne nalaže povratak svih zaposlenih na radna mjesta.

Državnim organima u kojima postoji obaveza rada preporučuje se da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina.

Analizirajući pitanje dolaska u Crnu Goru naših građana iz inostranstva NKT je izrazilo opredjeljenje da i dalje bude omogućen organizovani povratak naših građana. Upućen je poziv da niko ne započinje individualna putovanja bez koordinacije sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budući da bez koordinacije prelazak granice, odnosno ulazak u Crnu Goru nije moguć.

Usvojen je četvrti Izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je od otvaranja žiro računa NKT 19. marta do 29. aprila uplaćeno iz zemlje i inostranstva gotovo osam miliona eura (7.851.494,20 eura i 75.971,72 američkih dolara).

U izvještajnom periodu ukupni odliv iznosi 1.757.173,33 eura.

Stanje na računu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti na dan 29. aprila je 6.094.320,87 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Nacionalno koordinaciono tijelo se upoznalo sa stavovima i sugestijama koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore dao Ministarstvu prosvjete u vezi sa predloženim nastavkom obrazovnih aktivnosti – testiranjem pred upis u školu i polaganjem eksterne mature i maturskog ispita.

DRUŠTVODetaljan opis, uputi i pravila mjera koje su na snazi od 4....
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...
Ne propustite