33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Demokratski front bi da ponovi nikšićki scenario u Šavniku

Našim političkim oponentima Šavnik je zanimljiv iz dva razloga – jedan je ideja da se poveže vertikala gradova u kojima su na vlasti, od Pljevalja do Herceg Novog, a drugi je ekonomski – Šavnik obiluje velikim privrednim potencijalima, posebno u oblasti energetike, ocijenio je za Pobjedu predsjednik te opštine Jugoslav Jakić.

Ukazao je da opozicija u Šavniku postupa po istom scenariju koji smo mogli da vidimo tokom lokalnih izbora u Nikšiću kada su masovno dolazili birači iz Srbije i Republike Srpske, entiteta Bosne i Hercegovine, da glasaju. 

NALOGODAVCI

– Isti je scenario, način djelovanja. Isti su i nalogodavci. Sve se vrti u krug i potpuno je ogoljena njihova namjera koja pokazuje na koji način pokušavaju da dođu na vlast u mjestima u kojima nemaju podršku stanovništva koje tu živi – istakao je Jakić.

On je Pobjedi kazao da su do sada zbog opstrukcija na biračkim mjestima i onemogućavanja građana da glasaju podnijeli dvadesetak krivičnih prijava.

– Podnijeli smo prijavu i Specijalnom državnom tužilaštvu jer smatramo da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja neskriveno poziva birače, simpatizere da se uključe u vršenje krivičnih djela – naglasio je Jakić.

Podsjetio je da su na početku izbornog procesa upozorili na inženjering koji sprovode njihovi politički oponenti, a istakao je da se on i dokazao kasnije kada su i nadležne institucije iznijele podatke o velikom broju zahtjeva za promjenu prebivališta uoči održavanja lokalnih izbora.

– U Šavniku, koji ima malo biračko tijelo, veliki broj „prepisanih“ birača može uticati na izborni rezultat. Do sada je gotovo 200 takvih birača ostvarilo pravo – a mi smo prepoznali da su to lica koja su doveli naši oponenti. Izvodima iz MUP-a smo potvrdili i da su nosioci konkurentskih lista i neki njihovi kandidati prebivalište u Šavniku stekli neposredno pred održavanje lokalnih izbora – pojasnio je Jakić.

Sada, dodao je, pokušavaju da prebace loptu da je to radila Demokratska partija socijalista.

– Međutim, podsjetiću, mi smo i 2020. godine na parlamentarnim izborima, a bez koalicionih partnera, osvojili apsolutnu vlast u Šavniku i nijesmo imali potrebu da pribjegavamo političkom inženjeringu – istakao je Jakić.

Sa druge strane, ukazao je, opozicija u Šavniku je, nakon što je 200 osoba koje su „prepisane“ u birački spisak ostvarilo pravo glasa, počela da opstruira izborni proces i odugovlači izborni poraz.

– Najjednostavnije je reći da pored svih radnji koje su preuzeli, sada kada su vidjeli da su ispod crte, pokušavaju kršenjem Ustava da promijene volju građana Šavnika – rekao je Jakić.

U više navrata, dodao je, pozivali su institucije da reaguju zato što njihova politička konkurencija neskriveno poziva svoje birače, simpatizere i članove biračkih odbora da krše zakon i ulaze u zonu krivične odgovornosti. 

IZOSTALA REAKCIJA INSTITUCIJA

– Jasno je bilo svima da će to raditi i to rade i danas. Očekivali smo efikasniju reakciju nadležnih organa. Ona je izostala i oni su ohrabreni i danas nastavljaju sa takvim ponašanjem – naveo je sagovornik Pobjede.

Siguran je, pak, da iako se čini suprotno, da će reakcija doći i da će svi koji krše zakon snositi posljedice.

– Žao mi što, zbog ličnih ambicija i želja da se domognu vlasti, uvlače građane Šavnika u ozbiljne probleme. Kao što su se „prepisali“ pred izbore, tako će i u poneđeljak, ako se izborni proces završi, otići, a mi ćemo ostati ovdje sa našim komšijama i prijateljima da dijelimo i dobro i loše, kao što smo i do sada radili – istakao je Jakić.

Izborni postupak, u nedjelju će, po četvrti put, biti ponovljen u selu Kruševice i na biračkom mjestu broj 1, u zgradi Opštine Šavnik gdje je upisan 541 birač.

Jakić se nada da će se ovoga puta izborni proces i okončati, ali, istakao je, to će zavisiti od reakcije nadležnih institucija.

– Koje bi trebalo da pokažu mogu li odlučnije, snažnije reagovati i poslati jasnu poruku licima koja pozivaju i vrše krivična djela da država ima snage da ih spriječi – naglasio je Jakić.

Ipak, poručio je, kad god se završi izborni proces oni će biti apsolutni pobjednici i nastaviće da vrše vlast u Šavniku.

Podsjetimo, prošle nedjelje u Šavniku je ponovljeno glasanje na biračkim mjestima u selima Bijela i Kruševice, kao i u zgradi Opštine Šavnik. Međutim, glasanje u zgradi Opštine prekinuto je već oko 9 sati ujutro kada je član biračkog odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ Jadranko Ašanin onemogućio jednog građanina da glasa tvrdeći da je iz Nikšića. Ašanin je, takođe, i uništio dio glasačkih listića.

Incidenti su se dogodili i na biračkom mjestu u selu Kruševice gdje je napadnut član biračkog odbora Radule Lazović. Njega su napala četvorica muškaraca koji su, kako je prenio RTNK, 15 minuta prije napada pokušala da glasaju što im nije dozvoljeno.

Zbog incidenata policija je u Šavniku podnijela krivične prijave protiv pet osoba zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, uništavanja dokumenata o glasanju i sprečavanja održavanja glasanja.

Na biralištu u Bijeloj glasanje je proteklo mirno i tamo je koalicija DPS-SD osvojila 59 glasova, koalicija „Za budućnost Šavnika“ 41, dok je lista „Idemo ljudi“ dobila 13 glasova.

Ipak, s obzirom na rezultate sa 20 biračkih mjesta koji su objavljeni, šavnička opozicija je i dalje u prednosti – sa glasovima sa biračkog mjesta u Bijeloj imaju ukupno 670 glasova, dok koalicija DPS-SD ima 549.

IZBORI 2022Demokratski front bi da ponovi nikšićki scenario u Šavniku
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite