37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Darmanović primio Božovića: Obostrana spremnost za unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog, opunomoćenog i izvanrednog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopšteno je iz MVP-a.

“Ministar Darmanović je poželio ambasadoru Božoviću uspješan mandat, izražavajući uvjerenje da će tokom diplomatske misije doprinijeti boljim odnosima Crne Gore i Srbije, uprkos različitim stavovima po određenim pitanjima. Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da bi evropske integracije kao zajednički cilj trebalo postaviti iznad naših povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Na toj liniji, istakao je da ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose.

Govoreći o politici proširenja Evropske unije, naglasio je da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da podržavamo i Srbiju na tom putu. Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ambasador Božović se saglasio da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje. U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji nas povezuju – izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar.

“Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima. Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, ambasador Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Sagovornici su u dugom i konstruktivnom razgovoru iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

GLAVNADarmanović primio Božovića: Obostrana spremnost za unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite