37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Danilović želi vladu kompromisa koja je i za NATO i za “Kosovo i Metohiju”

Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore koja je na parlamentantarnim izborima podržala Pokret “Evropa sad”, poručio je da nova vlada treba da vodi spoljnu politiku dostojanstveno, a unutrašnju hrabro i odgovorno.

Ocjenjujući da je nedopustivo da pojedine ambasade govore ko je poželjan a ko nije, Danilović kaže da vlada treba da ima jedinstvenu spoljnu politiku, koja bi, kako navodi, bila politika kompromisa jer bi je činili različiti subjekti. 

Tako se u toj vladi, kako kaže Danilović, može naći sve.

-I EU, regionalne inicijative, Кosovo i Metohija, NATO, Savjet bezbjednosti UN, odnos prema Rusiji, Кini, Tajvanu, klimatskim promjenama i redom- navodi lider UCG.

On se osvrnuo i na predstavnike političkih partija manje brojnih naroda, rekavši da oni treba da doprinesu smirivanju svih političkih tenzija, “a ne da drže moralne pridike i časove iz političke etike nakon što godinama, a neki i decenijama unazad, nisu uradili ništa da demokratska pravila i prividno zažive.”

-Nije neočekivano ali nije ni politički pametno da, recimo, lider HGI objašnjava ostatku Crne Gore demokratske zasluge i kapacitete DPS – znamo ih svi- navodi Danilović.

Dodaje i da je “doprinos pojedinih ambasadora i ambasadorki demokratizaciji Crne Gore žalostan”.

-Javno oglašavanje oko poželjnih i nepoželjnih partnera u novoj vladi je apsolutno nedopustivo jer koliko god smo beznačajni na svjetskoj mapi naše je unutrašnje pravo da uređujemo svoju malu zemlju onako kako možemo i moramo, a da pritom nikome u regionu nijesmo bezbjednosna prijetnja. Potpuno razumijem da je za Ameriku pitanje Ukrajine od velikog značaja – tako su izabrali, ali nama je nakon decenija turbulencije i propadanja regiona i Crne Gore, na prvom mjestu upravo ova država. Nadam se da međunarodna zajednica primjećuje da ovdje, u nekoj vrsti izbjeglišta, borave desetine hiljada ukrajinskih državljana, da sada čine oko 5% našeg stanovništva i da je naš odnos prema njima ljudski, bez obzira ko navija za koju stranu u ratnom sukobu. Nigdje u Evropi, ali nigdje, ni u zemljama koje sa distance “izginuše” za Ukrajinu, ne postoji taj stepen prihvatanja ili razumijevanja za šta bi građani Crne Gore trebali da dobiju priznanje- tvrdi Danilović.

Ističe da je Crna Gora partner, ali treba snaga i dobra volja da se to primijeti.

Podrazumijeva se, kako dodaje,  da različite izborne liste potpišu Sporazum o vršenju vlasti.

-I prirodno je da ga predloži onaj koji dobije mandat za sastav vlade. Bilo je tako i 2020, pa smo ostali živi. Bilo je tako i za manjinsku vladu, pa je i ta epopeja prošla. Biće tako i sada, ali bez ucjenjivanja. Podsjetimo da su sve izborne liste i njihovi konstituenti za put prema i u Evropsku uniju – dominantna tačka spajanja je tu, ako se ne predloži da poslanici idu na detektor laži što bi bilo orginalno, samo bi neki pali i na uvodno “dobar dan”! Ipak, mnogo je važnije šta ćemo raditi na unutrašnjem planu jer tu sve zavisi od nas. Godinama i decenijama spoljna politika i obaveze preuzete po sistemu “pristajem na sve samo me podržite” , predstavljala je izgovor i pokrivač za silni lopovluk, kriminal, posvađanost građana i naroda, korupciju u svim segmentima države, otimanje prava, progon pravde i neistomišljenika- dodaje lider UCG.

Kako kaže, buduća parlamentarna većina treba da se bazira na unutrašnju politiku, bez obzira koliko je nekome stalo do globalnih tema.

-Obavežimo se Sporazumom da ćemo otvoriti dosijee tajnih službi i tako trajno i za sva vremena izbaciti iz javnih politika krvavu smutnju i razaranje unutrašnjeg mira od onih koji ni od onih koji nikada nisu radili za državu nego za sebe, za vođu i političko-kriminalne klanove; da ćemo surovo oporezovati ekstra-profitere; da ćemo osuditi i odbaciti politiku Đukanovićevog režima kojom su građani huškani jedni na druge, a sistemski razarana Crna Gora; da ćemo usvojiti “pravi Zakon” o porijeklu imovine; da ćemo promijeniti zakonska rješenja iz oblasti prosvjete i zdravstva kako nam prosvjetni i zdravstveni radnici ne bi živjeli u neizvjesnosti, a što je najvažnije – kako nam djeca i pacijenti ne bi prolazili kroz poniženja; da ćemo dovršiti kapitalane infrastrukturne projekte; da ćemo obezbijediti investicije i uložiti budžetski novac za razvoj sjevera; da ćemo omogućiti depolitizaciju sudske vlasti; da ćemo se bespoštedno i nemilosrdno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, pa i u zakonodavnoj vlasti. Mjera našeg patriotizma je u namjeri i sposobnosti da zemlju promijenimo iznuta na bolje, da upristojimo međuljudsku komunikaciju, da se posvetimo djeci, njihovom obrazovanju i budućem životu, da naše razlike ostanu, da ne budu prijetnja nego ukras slobodnog društva, da, dakle, uradimo sve što nikada do sada nije urađeno u Crnoj Gori. Spoljna politika je mnogo važna ali, nažalost, nama je oteta u procesima gubitka suvereniteta koji je prethodni Đukanovićev režim prodao za podršku vječnom vladanju – važna je ali se vodi bez nas, ili sa nama ali kao dobrovoljnim ukrasima. Trebaće vrijeme da vratimo sve što je prodato u naše ime, a samim tim i dostojanstvo- zaključio je Danilović.

IZVOR: POBJEDA

POLITIKADanilović želi vladu kompromisa koja je i za NATO i za "Kosovo...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite