34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Danas sastanak Markovića i Amfilohija, u pratnji tri episkopa i dva pravnika

Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije sastaće se danas, kako je saopšteno iz Vlade, prvi put nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U kratkoj najavi samo se još podsjeća da se sastanak organizuje na inicijativu premijera.

Pobjeda saznaje da Marković i mitropolit Amfilohije neće razgovarati „u četiri oka“, već će državu predstavljati i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, te ministri za ljudska i manjinska prava, vanjskih poslova i kulture Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović, dok će u delegaciji Srpske crkve, biti još tri episkopa – mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i dva člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i Vladimir Leposavić.

Pisma

Premijer Marković uputio je mitropolitu Amfilohiju 28. januara poziv za razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Vrijeme je i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje i biće joj snažno posvećena”, naveo je on u pismu poglavaru SPC u Crnoj Gori.

Ponovio je spremnost Vlade da zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62 do 64 Zakona.

“Te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene. Vlada je spremna da učini dodatan napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem. Na tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i MCP, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge”, naveo je Marković u pismu.

Odgovor Amfilohija stigao je 2. februara, a ekskluzivno je objavljen u dnevniku Dan 2. februara, u kojem je, pored ostalog, naveo da je nerealna Markovićeva konstatacija da „donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore“.

Konstatovao je da je Zakon „ne samo produbio stare, nego je i stvorio nove podjele među braćom, kumovima i komšijama“.

Nije se saglasio da je „propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima i da je kao takav zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, čije ste preporuke ugradili u zakonski tekst“.

“Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševjekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše Crkve, ali i drugih vjerskih zajednica”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

Centrala

Najavio je tada da bi u delegaciji sa njim bili: episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Analitičar, istraživač Vladimir Jovanović tada je za Pobjedu ocijenio da je bitna činjenica da o svakom potezu Amfilohija mora konačnu riječ dati Sinod ili Sabor u Beogradu.

GLAVNADanas sastanak Markovića i Amfilohija, u pratnji tri episkopa i dva pravnika
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite