16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Danas ceremonija u Moskvi, predsjednik Rusije će proglasiti pripojenje 15 odsto Ukrajine Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije, prenose RIA Novosti. Riječ je o ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije i u kojima je nedavno održan referendum o pripajanju Rusiji.

– U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip jednakih prava i samoopredjeljenja naroda, sadržan u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu održanom 27. septembra 2022. odlučujem – priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti – navodi se u dokumentu.

Drugi sličan dekret odnosi se na priznavanje suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti, dodaju RIA Novosti.

Danas će Kremlj biti domaćin ceremonije potpisivanja sporazuma o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije – Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Zvaničnici četiri regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih snaga proglasili su pobjedu na ilegalnom referendumu za pripajanje Rusiji. Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju referendum, smatrajući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom UN.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin će potpisati dokumente o pristupanju u Kremlju prije nego što održi govor.

Planiran je i pop koncert na Crvenom trgu, gdje su postavljeni pozornica, veliki ekrani i poruke da su ukrajinske regije zapravo ruske.

Teritorija koji Rusija kontroliše u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporižji iznosi oko 15 odsto ukupne površine Ukrajine.

Posljednje vijesti
Ne propustite