37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Dačić prijeti, Crnu Goru bi da predstavi kao nestabilnu zemlju

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je tako prokomentarisao sastanak koji je sinoć hitno sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom, kako su naveli još sinoć,  pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori.

Sada je već svima jasno da se Vučić i Dačić, i zvanična Srbija, i te kako miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, uz pokušaje da se Crna Gora predstavi kao nestabilna država u kojoj su ugrožena prava pripadnika neke nacionalne manjine. Prijetnje koje dolaze iz Beograda su sve učestalije, i dolaze nakon što je isti taj Dačić prvo rekao da treba protjerati sve Crnogorce koji žive u Beogradu a koji nijesu protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Sada Dačić kaže da Srbija neće dozvoliti antisrpstvo u Crnoj Gori, iako nikome nije jasno na čemu Dačić temelji ove tvrdnje. Sve je jasnije kako se u Srbiji pojačava histerija protiv naše države, čiju suverenost i državnost zvanični Beograd nikako da prihvati.

Dačić  je i danas u tom duhu prethodnih dana i iznio brojne nesitine na račun Crne Gore, ali i prijetnje kako će Srbija “uzvratiti” Crnoj Gori.

On je novinarima kazao da je sastanak sazvan poslije incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

“Analizirali smo situaciju na tom sastanku, nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je riječ o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je riječ o nasilju prema Srbima, jer ne vjerujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam, jedino ukoliko to ugrožavanje nije podizanje tri prsta”, kazao je Dačić, a prenose srpski mediji.

Govoreći o recipročnim mjerama, šef srpske diplomatije je kazao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo broju dva u crnogorskoj ambasadi – ministru savjetniku, u Beogradu prisustvo na sastancima u državnim institucijama.

“Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli”, rekao je Dačić i naveo da je tu riječ o diplomatiji.

Ipak, kako kaže, Srbiji je u interesu da se situacija smiri, a ne da se nadalje pooštrava.

“Zato pozivamo sve na mir, pozivamo vlasti u Crnoj Gori na razgovor sa svojim građanima, ne sa nama, sa svojom crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, problemi u Crnoj Gori nisu isprovocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

Ističe da za probleme nastale u toj državi mora da postoji odgovornost unutar same Crne Gore, da se vodi dijalog, da se na miran način rješavaju problemi, za šta je, kako kaže, Srbija životno zainteresovana.

“Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe, jer nećemo valjda dočekati to vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori, da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta ili ako se sjećate da je Crna Gora izrazila protest zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave, šta ćemo sa snimcima koji pokazuju uriniranje nad srpskom zastavom na šta se nije oglasila zvanična Crna Gora”, naveo je šef srpske diplomatije i podsjetio da su zvaničnici iz Srbije osudili pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

Kako je dodao, zvanični Beograd želi smirivanje situacije.

“Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali antisrpstvo u Crnoj Gori, to ne može da naiđe na aplauz iz Beograda”, istakao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Dačić naglašava da je Beograd više puta isticao da se ne zloupotrebljavaju neke druge teme koje nisu u domenu interesovanja Srbije, a to je pitanje da li će Crna Gora da ima svoju državu.

“Tim pitanjem se sada niko u Srbiji ne bavi, mi se bavimo isključivo pitanjem prava srpskog naroda, kojeg ima 29 odsto u Crnoj Gori”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je problem u Crnoj Gori vjerske ili političke prirode, Dačić kaže da bi to prvenstveno trebalo da bude vjerske prirode i primjećuje da je to pitanje ispolitizovano.

“To je zato što se želi da se to pitanje iskoristi za iskorjenjivanje SPC i utemeljenje nekanonske CPC, a time se u stvari dugoročno želi smanjiti broj Srba i srpsko prisustvo u Crnoj Gori i to pravdajući se time da Srbi ugrožavaju državnost i nezavisnost Crne Gore ili da Srbija to radi, što je apsolutno netačno”, kazao je Dačić.

Navodeći da smo kroz istoriju nekada bili u jednoj, nekada u dvije odvojene države, Dačić je kazao “da se nikada nismo tukli i da to ne smemo ni da dozvolimo da se ikada desi.”

Odgovarajući na pitanje da li javni diskurs koji potencira na razlikama, a ne na sličnostima između Srbije i Crne Gore udaljava od dijaloga i rješenja problema, Dačić je kazao da je problem u tome šta u Crnoj Gori rade Srbima, a ne u javnom diskursu.

“Oni treba da promijene odnos prema Srbima koji tamo žive i oni o tome treba da vode dijalog, šta mi imamo da vodimo dijalog. To je njihova međunarodna obaveza”, istakao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da se predsjednik Vučić sreo sa Milom Đukanovićem, Dačić je kazao da crnogorskom predsjedniku ne pada na pamet da mijenja taj zakon i svoju politiku i dodao da je njegova koncepcija i politika ta da su Srbi remetilački faktor koji ugrožava Crnu Goru što je netačno.

“Nedavno su se susreli Vučić i Đukanović. Novi razgovor neće ništa promijeniti. Koncepcija Mila Đukanovića sa kojom ide na izbore je da su Srbi remetilački faktor i opasnost za crnogorsku nezavisnost. Program njegove partije je CPC, kakav razgovor to može da promijeni”, naglasio je Dačić.

Upitan šta se dešava sa zajedničkim ambasadama Srbije i Crne Gore, Dačić kaže da to ne postoji i pojašnjava da postoji sporazum o mogućnostima da Srbija zastupa interese građana Crne Gore tamo gdje oni nemaju svoje ambasade i gdje su zainteresovani i to kada je riječ o konzularnim pitanjima.

Dodaje da je, takođe, ostavljena mogućnost da negdje u istim zgradama budu obje ambasade i navodi da za sada to nigdje ne funkcioniše.

“Smatram da to neće ni funkcionisati u narednom periodu”, kaže šef srpske diplomatije.

GLAVNADačić prijeti, Crnu Goru bi da predstavi kao nestabilnu zemlju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite